ΥΓΕΙΑ

Ακμή στην εφηβεία: Η τροφή που την επιδεινώνει

Η ακμή ξεκινά γύρω στην ηλικία των 13, παράλληλα με την έναρξη της επίδρασης των ορμονών και την παραγωγή σμήγματος.

Ακμή στην εφηβεία: Η τροφή που την επιδεινώνει

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι παρουσιάζουν συμπτώματα ακμής, άλλοι πιο ήπια και άλλοι πιο βαριά.

Η ακμή αφορά και τα δύο φύλα εξίσου, με τη διαφορά ότι στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα (λόγω πρώιμης εφηβείας).

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή, όπως ορμονικές διαταραχές, άγχος, μόλυνση και κακή διατροφή, εξαιτίας των οποίων παρατηρείται διαταραχή της φυσιολογικής παραγωγής σμήγματος με αποτέλεσμα την υπερβολική λιπαρότητα και την εμφάνιση ανεπιθύμητων ατελειών όπως σπυράκια στο πρόσωπο, την πλάτη ή το στέρνο.

bigstock Bread 111770180

Μία από τις τροφές που οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο, είναι το ψωμί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Κολοράντο στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι το επεξεργασμένο σιτάρι και η ζάχαρη που περιέχονται σε ορισμένους τύπους ψωμιού ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης του οργανισμού, προκαλώντας τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα της ακμής.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το επεξεργασμένο ψωμί χωνεύεται πολύ εύκολα και αυτή ακριβώς η ιδιότητά του προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και ενός άλλου παράγοντα που ονομάζεται IGF-1. Η εν λόγω διαδικασία οδηγεί αντίστοιχα σε αύξηση του αριθμού των ανδρικών ορμονών, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη ακμής.

Τα ευρήματα της μελέτης, επιβεβαιώνουν τους έως τώρα ισχυρισμούς ότι οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση τροφών με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα ακμής.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: Οι καθημερινές συνήθειες που την πυροδοτούν

Τα 8 λάθη στη θεραπεία της ακμής

Οι 3 «κακοί» υδατάνθρακες που δεν πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας