ΥΓΕΙΑ

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου

Τα άτομα με κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες συχνά παρουσιάζουν διατροφικές ελλείψεις –όπως έλλειψη βιταμίνης D– και μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι η αποκατάσταση αυτών των ελλείψεων μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές που προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου

Εκτιμάται ότι η σωστή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης έως και κατά 50%. Αντιθέτως, η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με 70-80% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων ασθενειών.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια Δρ Ντρου Ράμσι, μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορεί να προστατεύσει από τη συχνή ψυχική ασθένεια, καθώς μελέτη του 2015 υπέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν πληθώρα φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, αλλά λίγο κόκκινο κρέας διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψη σε βάθος δεκαετίας, ιδίως εάν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Ο τομέας της Διατροφικής Ψυχιατρικής εστιάζει στον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών και τα τελευταία χρόνια τα διαθέσιμα επιστημονικά τεκμήρια ολοένα και πληθαίνουν υπέρ της κατανάλωσης τροφών με υψηλή θρεπτική αξία για την προστασία της ψυχικής υγείας. Όπως επισημαίνει ο Δρ Ράμσι, οι διατροφικές συνήθειες πάντοτε λαμβάνονται υπ’ όψιν όταν εξετάζουμε τον εκτιμώμενο κίνδυνο ή την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας, του καρκίνου ή του διαβήτη, ωστόσο η ίδια βαρύτητα πρέπει να δίνεται και στον εγκέφαλο, ο οποίος αποδεδειγμένα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

Δείτε κι αυτό:

Μεσογειακή διατροφή: Η πυραμίδα των τροφών που περιλαμβάνει (γράφημα)

Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ