ΥΓΕΙΑ

Εφαρμογή: Υπολογίστε πόσες ώρες ύπνου θα χάσετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας!

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά; Μια εφαρμογή έρχεται να σας δώσει την απάντηση!

Εφαρμογή: Υπολογίστε πόσες ώρες ύπνου θα χάσετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας!

Μπορείτε να υπολογίσετε τις ώρες ύπνου που χάνετε σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση ή ακόμη και σε όλη σας τη ζωή με τη βοήθεια του Lost Sleep Calculator!

Η εφαρμογή θα σας δείξει επίσης ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που χάνουμε τον ύπνο μας, όπως η φασαρία ή οι εφιάλτες.

Δηλώστε την ηλικία σας και πόσες ώρες κοιμηθήκατε χθες βράδυ για να δείτε τα αποτελέσματα!

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι είστε 30 ετών και χθες βράδυ κοιμηθήκατε μόλις 6 ώρες –αντί για τις συνιστώμενες 8. Αν διατηρήσετε αυτό το πρόγραμμα ύπνου, σε εβδομαδιαία βάση θα χάνετε 21 ώρες ύπνου, σε μηνιαία βάση 84 ώρες και σε ετήσια βάση 42 μέρες, ενώ σε όλη σας τη ζωή θα χάσετε συνολικά 10 χρόνια ύπνου!

Σύμφωνα με έρευνα σε 2.550 Βρετανούς, οι συνηθέστερες αιτίες που χάνουμε τον ύπνο μας είναι οι διάφοροι σωματικοί πόνοι και τα προβλήματα υγείας, η φασαρία, το ροχαλητό και ο ανήσυχος ύπνος του συντρόφου, το άβολο κρεβάτι και η ακατάλληλη θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας, αλλά και επίμονες σκέψεις σχετικά με οικογενειακές διενέξεις ή διαφωνίες με φίλους, με τη σεξουαλική μας ζωή ή τον θάνατο, με τη μοναξιά, τη δουλειά ή οικονομικά ζητήματα.

Χρέος ύπνου

Πέρα από την κακή διάθεση και τη νευρικότητα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε βάθος χρόνου στο στρες, στην παχυσαρκία, στην αποδυνάμωση της μνήμης, στην ευπάθεια σε λοιμώξεις κ.α. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά 7-9 ώρες ύπνου και η αδυναμία επαρκούς ξεκούρασης έχει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο «χρέος ύπνου» (sleep debt). Το χρέος ύπνου δημιουργείται όταν κοιμόμαστε συστηματικά λιγότερο απ’ όσο πρέπει και ο οργανισμός μας συσσωρεύει τις χαμένες ώρες ύπνου.

Θεωρητικά, μία ώρα χαμένου ύπνου την ημέρα θα οδηγούσε σε χρέος ύπνου επτά ωρών στο τέλος της εβδομάδας, όμως στην πραγματικότητα μία ώρα χαμένου ύπνου ισοδυναμεί με 1,5 ώρα χρέους. Πρέπει να κοιμόμαστε μισή ώρα για κάθε ώρα που παραμένουμε ξύπνιοι, ώστε να προκύπτει μια αναλογία 1:2.

Παράδειγμα

Ώρες ύπνου: 8Ώρες δραστηριότητας: 16Αναλογία: 1:2
Ώρες ύπνου: 6Ώρες δραστηριότητας: 18Αναλογία: 1:3

Για να επανέλθει η αναλογία 1:3 στο 1:2 χρειάζονται 9 ώρες ύπνου που θα αντισταθμίσουν τις 18 ώρες δραστηριότητας. Επομένως, οι 2 ώρες χαμένου ύπνου ισοδυναμούν με 3 ώρες χρέους.

Συνιστάται το χρέος ύπνου να εξοφλείται σταδιακά, το πολύ με δύο έξτρα ώρες ύπνου τη φορά. Δεν γίνεται δηλαδή να ξεχρεώσει κανείς χρέος 8 ωρών με ύπνο διάρκειας 16 ωρών το Σάββατο ή την Κυριακή. Επίσης, το χρέος πρέπει να εξοφλείται όσο το δυνατόν πιο άμεσα ή μπορεί να δημιουργηθεί «πίστωση» με λίγες επιπλέον ώρες ύπνου όποτε υπάρχει δυνατότητα (π.χ. το Σαββατοκύριακο).

Δείτε κι αυτό:

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά; Κάντε το τεστ των 5΄΄