ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Η διατροφή που αποτρέπει τις εξάρσεις

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με βασικά χαρακτηριστικά τον κνησμό, την ξηρότητα και την ερυθρότητα του δέρματος.

Έκζεμα: Η διατροφή που αποτρέπει τις εξάρσεις

Οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος στις εξωτερικές στιβάδες του και συνήθως εκδηλώνεται στο πρόσωπο, τα χέρια και τις κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, υιοθετώντας όμως την κατάλληλη διατροφή μπορείτε να βοηθηθείτε στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Προσοχή στο γάλα και τα αυγά

Το 80% των πασχόντων από έκζεμα έχουν υψηλότερο από τον φυσιολογικό αριθμό αντισωμάτων στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν αλλεργίες. Η πιο συνηθισμένη πηγή αλλεργιών είναι το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα ψάρια, η σόγια, το σιτάρι, η γλουτένη, τα εσπεριδοειδή και η σοκολάτα. Κόβοντας αυτές τις τροφές και επανεντάσσοντας σταδιακά στη διατροφή, μπορείτε να διαπιστώσετε αν συμβάλλουν στην εκδήλωση εκζέματος. Η διαδικασία πρέπει να γίνει με τη βοήθεια ειδικού.

Φάτε περισσότερο γιαούρτι

Η υγεία του πεπτικού μπορεί να έχει αντίκτυπο στους πάσχοντες από έκζεμα, καθώς υποστηρίζει το ανοσοποιητικό. Σε αυτό βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Για να ενισχύσετε το μικροβίωμα του εντέρου, πρέπει να καταναλώνετε τροφές, όπως γιαούρτι, κεφίρ και ξυνολάχανο και να παίρνετε συμπληρώματα προβιοτικών.

eczema

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση εκζέματος είναι η φλεγμονή στον οργανισμό. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, τα επεξεργασμένα προϊόντα ζύμης κλπ. έχουν ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής. Να προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, η άπαχη πρωτεΐνη και τα λαχανικά, που μειώνουν την ινσουλίνη στο αίμα.

Είναι επίσης απαραίτητο να καταναλώνετε καλά λιπαρά, όπως είναι τα ωμέγα 3, που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τον λιναρόσπορο κ.α., τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ωφελούν την υγεία του δέρματος.

Άπαχο κόκκινο κρέας

Η ισορροπία βιταμινών, μετάλλων και φλαβονοειδών στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει την υγεία του δέρματος. Αυξήστε την κατανάλωση ψευδαργύρου, τρώγοντας περισσότερα θαλασσινά, σπόρους κολοκύθας, μαύρη σοκολάτα και άπαχο κόκκινο κρέας.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και αμύγδαλα, κουκουνάρια, αβοκάντο και αποξηραμένα βερίκοκα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν αυτές οι τροφές βοηθούν στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν πολλά οφέλη για όσους ταλαιπωρούνται από έκζεμα.

Διαβάστε επίσης:

Έκζεμα: 6 tips για να νικήσετε τη φαγούρα

Έκζεμα ενηλίκων: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε