ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα ενηλίκων: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Το έκζεμα είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την τοπική ερυθρότητα του δέρματος, για παράδειγμα στα μάγουλα, στο στήθος, στον λαιμό, στους αγκώνες ή πίσω από τα γόνατα, η οποία συνοδεύεται από φαγούρα, ξεφλούδισμα και/ή πρήξιμο.

Έκζεμα ενηλίκων: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Όταν το έκζεμα έχει κληρονομική βάση, συνήθως εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία. Εάν όμως τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά την ενηλικίωση, είναι πιθανό ως αιτία να αναγνωριστεί κάποιος άλλος παράγοντας. Η επίσκεψη στον δερματολόγο στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τον ένοχο παράγοντα και κατ’ επέκταση να προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις.

Δείτε με ποιους παράγοντες μπορεί να συνδέεται το έκζεμα στους ενήλικες.

1. Εποχικές αλλεργίες

Συχνά παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων εκζέματος συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, η φαγούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες υδροκορτιζόνης και προϊόντα ενυδάτωσης (χωρίς τεχνητά αρώματα). Πρέπει να αποφεύγονται τα σκληρά σαπούνια και το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό.

bigstock Atopic Dermatitis 115006811

2. Σαπούνια και απορρυπαντικά

Παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα, όπως ένα ακατάλληλο σαπούνι ή απορρυπαντικό, μπορεί να πυροδοτήσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε κρίση εκζέματος. Υφάσματα όπως το μαλλί και μέταλλα όπως το νικέλιο μπορεί επίσης να ευθύνονται για το έκζεμα.

3. Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, όπως η σόγια ή τα γαλακτοκομικά, μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Συστατικά όπως τα προβιοτικά, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος συχνά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα και στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

4. Στρες

Το έντονο στρες συχνά συνοδεύεται από έξαρση του εκζέματος, αν και δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι μηχανισμοί που υποκινούν αυτή τη διαδικασία. Έτσι, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος φαγούρας και δυσφορίας που σταματά μόνο όταν αντιμετωπιστεί ριζικά η πηγή του στρες.

5. Χαμηλές θερμοκρασίες

Η έκθεση του δέρματος στον ψυχρό αέρα κατά τους χειμερινούς μήνες απομακρύνει τη φυσική υγρασία του, οδηγώντας στην ξηροδερμία και καθιστώντας το πιο ευάλωτο. Απαιτείται, λοιπόν, πιο εντατική ενυδάτωση αλλά και επαρκής προστασία του δέρματος με τον κατάλληλο ρουχισμό. Προσοχή χρειάζεται επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους, αφού η πολλή ζέστη στο σπίτι ή στο γραφείο επίσης αφυδατώνει το δέρμα.

Πηγή:womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Δερματικά εξανθήματα: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Έκζεμα: Πώς θα κλείσετε τον κύκλο της φαγούρας

Παράδοξα σημάδια ασθένειας που φαίνονται στο δέρμα