ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;

Ο καφές, το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη, έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων, μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον, νοσημάτων του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ επίσης συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;

Ωστόσο, για τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, ο καφές δεν είναι το καταλληλότερο ρόφημα κι αυτό γιατί οι επιδράσεις του στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση των συμπτωμάτων.

bigstock 183407245

1. Ο καφές διεγείρει το έντερο

Ο καφές προωθεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται γαστρίνη, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Αυτή η διεγερτική επίδραση του καφέ είναι ανεπιθύμητη για τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καθώς ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι η διάρροια. Να σημειωθεί ότι η επίδραση αυτή δεν φαίνεται να καθοδηγείται από την καφεΐνη αλλά μάλλον οφείλεται σε άλλα συστατικά του καφέ, αφού παρατηρείται και μετά την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ.

Από την άλλη, αν το σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τον πάσχοντα είναι η δυσκοιλιότητα, τότε ένα φλιτζάνι καφές όχι απλώς επιτρέπεται αλλά μάλλον επιβάλλεται.

2. Ο καφές δυσκολεύει τον ύπνο

Η κακή ποιότητα ύπνου και η επίμονη κόπωση είναι δύο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Πέρα από τη διεγερτική του δράση που εμποδίζει τον ύπνο, ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνουρία/νυκτουρία, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος σε όλους αλλά ιδίως στα άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Gastroenterology & Hepatology υπέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τις φλεγμονές και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των πασχόντων.

3. Ο καφές εντείνει το στρες

Το στρες και το άγχος αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καθώς συσχετίζονται με συχνότερες και πιο έντονες κρίσεις συμπτωμάτων. Η καφεΐνη, κυρίως στα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία, μπορεί να εντείνει το αίσθημα της ψυχολογικής καταπόνησης, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους ή να επιδεινώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πηγή: everydayhealth.com

Δείτε κι αυτό:

Καφές: Τέσσερις περιστάσεις που πρέπει να τον αποφεύγετε

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ