ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει τις ορμόνες σου το αλκοόλ;

Νιώθεις ότι οι ορμόνες σου έχουν βγει εκτός ελέγχου; Είναι ώρα να αναλογιστείς μήπως φταίει η αγάπη σου για το αλκοόλ

Πώς επηρεάζει τις ορμόνες σου το αλκοόλ;

Ο καθένας από εμάς βρίσκει τους δικούς του τρόπους να χαλαρώνει και για πολλούς η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και ένα ποτηράκι αλκοόλ. Αν και πολλές έρευνες δείχνουν ότι μια μικρή δόση αλκοόλ κάνει καλό –ιδίως στην καρδιά– άλλες επισημαίνουν ότι η κατάχρηση προκαλεί προβλήματα σε κάθε όργανο του σώματος.

Η ήδη περίπλοκη σχέση του αλκοόλ με την υγεία γίνεται ακόμη πιο σύνθετη αν βάλει κανείς στην εξίσωση και τις ορμόνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία. Για παράδειγμα, η ίδια ποσότητα αλκοόλ είναι πολύ πιο επιβαρυντική για μια γυναίκα μετά τα 40 σε σύγκριση με μια γυναίκα που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της.

Όσο για τις ορμόνες, επειδή παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση όσο περνούν τα χρόνια. Ενδεικτικά, μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Alcohol and Alcoholism έχει δείξει ότι για τις 40άρες και τις 50άρες ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –η οποία ορίζεται ως ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα– μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό σύστημα.

bigstock Woman holding glass of cocktai 209806345

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει δείξει μια άλλη μελέτη στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των οιστρογόνων και πτώση της προγεστερόνης στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Όταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά στον οργανισμό, εκδηλώνονται συνήθως τα παρακάτω συμπτώματα:

- φούσκωμα

- πρήξιμο και ευαισθησία του μαστού

- μειωμένη ερωτική επιθυμία

- ακανόνιστη περίοδος

- πονοκέφαλος

- εναλλαγές της διάθεσης

Από την άλλη, η χαμηλή προγεστερόνη δυσκολεύει την επίτευξη της εγκυμοσύνης ή την ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

- μειωμένη ερωτική επιθυμία

- ημικρανίες

- εξάψεις

- κολπικές αιμορραγίες

Βέβαια, το αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο τις γυναικείες ορμόνες. Έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς «εχθρός της τεστοστερόνης», μιας ορμόνης ιδιαίτερα σημαντικής για την υγεία του άντρα. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως:

- κόπωση

- πνευματική σύγχυση

- νευρικότητα

- μείωση της μυϊκής μάζας

- κακή διάθεση και θλίψη

Έχει παρατηρηθεί ότι ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί σε δύο με τρεις μπίρες είναι αρκετή για να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Επτά σημάδια ορμονικής δυσλειτουργίας λόγω διαβήτη ή θυρεοειδή

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος αν κόψετε το αλκοόλ

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι