ΥΓΕΙΑ

Απαραίτητη η μέτρηση ΔΜΣ και λίπους για την αξιολόγηση της υγείας μας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πρώτες μέρες κάθε έτους είναι ορόσημο στις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας για καλύτερη υγεία.

Απαραίτητη η μέτρηση ΔΜΣ και λίπους για την αξιολόγηση της υγείας μας
Bigstock

Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί αυτές τις μέρες καταστρώνουν σχέδια για να χάσουν βάρος τη νέα αυτή χρονιά. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε πόσα κιλά πρέπει να χάσετε: ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή το ποσοστό σωματικού λίπους;

“Τόσο το ποσοστό σωματικού λίπους όσο και ο ΔΜΣ είναι σημαντικό να παρακολουθούνται. Σας δίνουν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Αλλά μην χρησιμοποιήσετε μόνο τον ΔΜΣ για να κάνετε μια διάγνωση υγείας ή για να καθορίσετε πόσα κιλά πρέπει να χάσετε. Εάν ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται μόνος του, θα μπορούσε να αποδειχτεί παραπλανητικός δείκτης για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου", λέει η διαιτολόγος Claire Edgemon από την Κολέγιο Ιατρικής Baylor στις ΗΠΑ.

Γιατί ο ΔΜΣ είναι λιγότερο ακριβής μέτρηση του σωματικού λίπους

Ως δείκτης μέτρησης, λαμβάνει υπόψη μόνο το βάρος ενός ατόμου σε σύγκριση με το ύψος του. Αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει την μυϊκή, οστική και λιπώδη μάζα. Και δεδομένου ότι ο ΔΜΣ δεν μετρά αυτό που συμβαίνει μεταβολικά στο άτομο, θα πρέπει επίσης να μετρηθούν η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και η χοληστερόλη, σημείωσε η Edgemon.

Σε αντίθεση με τον ΔΜΣ, το ποσοστό του σωματικού λίπους καθορίζει πόσο από το βάρος ενός ατόμου είναι λίπος. Ένας γρήγορος τρόπος μέτρησης του σωματικού λίπους εξαρτάται πολύ από την περιφέρεια της μέσης. Πάνω από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 101 εκατοστά για τους άνδρες σημαίνει περισσότερο κοιλιακό λίπος και μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

“Υπάρχει ένα υγιές εύρος για το ποσοστό σωματικού λίπους, αλλά και εδώ υπάρχουν διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ηλικία ή το φύλο. Ένα εύρος υγιούς σωματικού λίπους είναι 25-31% για τις γυναίκες και 18-24% για τους άνδρες. Αλλά αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία ή την αθλητική κατάσταση του ατόμου”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνδυασμός ΔΜΣ και ποσοστού λίπους

Έτσι, για να καταλάβετε εάν έχετε πραγματικά υγιές βάρος, η Edgemon προτείνει να λάβετε υπόψη τόσο τον ΔΜΣ όσο και το ποσοστό σωματικού λίπους. Εάν βρίσκετε τα αποτελέσματα ανησυχητικά, δοκιμάστε να εστιάσετε στη διατροφή και την άσκηση για να φτάσετε σε ένα υγιές ποσοστό σωματικού λίπους ή/και ΔΜΣ το νέο έτος.

"Η σύσταση είναι 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ενίσχυσης των μυών για δύο ή περισσοτέρες μέρες την εβδομάδα για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα άπαχα κρέατα είναι πραγματικά καλές πηγές διατροφής”, σύμφωνα με την Edgemon.

Πηγή: healthday.com