ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πέντε μεγάλοι μύθοι για τα σημάδια γήρανσης

Τα σημεία γήρανσης στο δέρμα (κυρίως στα χέρια) μπορούν να περιγραφούν ως "συμπλέγματα" από φακίδες που είναι συνήθως διαφόρων αποχρώσεων του καφέ, του γκρι ή του μαύρου.

Πέντε μεγάλοι μύθοι για τα σημάδια γήρανσης

Είναι επίπεδα και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια και τους ώμους.

Όσο κοινά και αν είναι, όμως, τα σημάδια γήρανσης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτήν την κατάσταση του δέρματος:

"Δημιουργούνται επειδή μεγαλώνετε ηλικιακά"

Πρόκειται για παρανόηση. Το γεγονός ότι αυτά τα σημάδια εμφανίζονται όταν μεγαλώνετε δεν σημαίνει ότι εμφανίζονται επειδή μεγαλώνετε. Τα σημάδια γήρανσης είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, η οποία διαπερνάει σταδιακά και σε βάθος ετών την επιδερμίδα σας. Αυτές οι ακτίνες προκαλούν μια χημική αντίδραση στην μελανίνη στο δέρμα σας, η οποία είναι η ουσία που δίνει τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, το χρώμα των ματιών και το χρώμα των μαλλιών. Όσο περισσότερο είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο το χρώμα του δέρματός σας γίνεται πιο σκούρο. Καθώς νέα κύτταρα του δέρματος προσπαθούν να έρθουν στην επιφάνεια, το μαύρισμά σας "ξεθωριάζει". Δυστυχώς, όσο μεγαλώνετε, ο ρυθμός αναγέννησης των κυττάρων σας μειώνεται, λιγότερα νέα κύτταρα δημιουργούνται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης που δεν "ξεθωριάζουν" μαζί με το υπόλοιπο μαύρισμά σας.

Καρκίνος

Ακόμα ένας μύθος για τα σημάδια γήρανσης είναι ότι πρόκειται για καρκινικά σημάδια, τα οποία είναι καλοήθη. Ωστόσο, εάν δεν λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις από τον ήλιο, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε περισσότερα σημάδια γήρανσης στο δέρμα σας. Και όταν έχετε πολλά τέτοια σημάδια είναι πιο δύσκολο να διακρίνετε τις επικίνδυνες κηλίδες που μπορεί να είναι τα αρχικά στάδια του μελανώματος (καρκίνος του δέρματος). Κατά κανόνα τα σημάδια του μελανώματος μοιάζουν πολύ με εκείνα της γήρανσης και, αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι συνδέονται.

Συκώτι (ήπαρ)

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν τα σημάδια γήρανσης ως "κηλίδες ήπατος", αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το ήπαρ. Τα σημάδια γήρανσης δεν αποτελούν ένδειξη νόσου του ήπατος. Κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το σχήμα και το χρώμα των κηλίδων είναι παρόμοια με εκείνα του ανθρώπινου ήπατος, αλλά στην πραγματικότητα εμφανίζονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Έτσι, ακόμα κι αν τύχει να ακούσετε τον όρο "κηλίδες ήπατος" για τα σημάδια γήρανσης, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία του ήπατος σας.

"Τα σημάδια γήρανσης είναι αναπόφευκτα"

Αυτό είναι μια λάθος εντύπωση που, δυστυχώς, είναι αρκετά διαδεδομένη. Η τακτική χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος και υψηλού δείκτη προστασίας (SPF 30 και πάνω) κάθε φορά που είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο μπορεί να σας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό από την εκδήλωση σημαδιών γήρανσης καθώς μεγαλώνετε. Ενώ είναι σημαντικό να εστιάσετε στις κύριες προβληματικές περιοχές (πρόσωπο, χέρια, ώμοι), εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύσετε όλες τις επιφάνειες της επιδερμίδας σας που τις βλέπει ο ήλιος. Σημάδια γήρανσης μπορεί επίσης να "κρύβονται" και στο τριχωτό της κεφαλής σας, ειδικά αν έχετε αραίωση μαλλιών ή φαλακρά "μπαλώματα". Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η τακτική εφαρμογή αντηλιακού μπορεί επίσης να σας προστατεύσει, τόσο από τα σημάδια γήρανσης όσο και από μια σειρά από άλλες πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος.

"Τα σημάδια γήρανσης είναι μόνιμα"

Εάν έχετε ήδη σημάδια γήρανσης, υπάρχουν πολλές τοπικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα μειώσετε σε έκταση και ένταση. Οι πιο κοινές θεραπείες είναι οι αλοιφές και οι οροί που περιέχουν παράγοντες λεύκανσης του δέρματος, όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη και η υδροκινόνη. Συνιστάται να κάνετε πρώτα ένα τεστ για αλλεργίες, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι το δέρμα σας "συμφωνεί" με το προϊόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 6 εβδομάδες.

Υπάρχουν και πιο εντατικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, όπως τα χημικά πίλινγκ και η θεραπεία με λέιζερ, τα οποία παρέχουν πιο άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι κατά κανόνα πιο ακριβές μέθοδοι και απαιτούν περισσότερες από μία συνεδρίες.

Με οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες, θα πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε τακτικά αντηλιακό που έχει δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να διαβεβαιώσετε ότι τα σημάδια γήρανσης στο σώμα σας δεν είναι κάτι πιο σοβαρό. Είναι επιτακτική ανάγκη να είστε σίγουροι ότι κάθε αποχρωματισμός του δέρματός σας είναι καλοήθης, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα στην σπλήνα

Πέντε συμπτώματα που δεν οφείλονται σε μεγάλη ηλικία αλλά σε διαβήτη

Τρεις απλές συνήθειες για να φτάσετε τα 100

Ρυτίδες: Πώς να τις εξαφανίσετε με φυσικό τρόπο