ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Με ποιες τροφές θα καθυστερήσετε τα σημάδια της γήρανσης

H υπεριώδης ακτινοβολία, το άγχος, το κάπνισμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία γήρανσης, προκαλώντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Με ποιες τροφές θα καθυστερήσετε τα σημάδια της γήρανσης

Πώς μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε φρέσκια και λαμπερή την επιδερμίδα σας;

Ξεκινήστε από τη διατροφή σας, επιλέγοντας τροφές που θα τονώσουν τον οργανισμό σας και περιορίζοντας τις ουσίες που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Έτσι θα διατηρήσετε την επιδερμίδα σας σφριγηλή και ελαστική.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως οι ντομάτες (λυκοπένιο), τα μούρα (πολυφαινόλες), τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (βιταμίνη Ε) και το σπανάκι (καροτενοειδή), μπορούν να περιορίσουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Συνδυάστε το γεύμα σας με μερικά φλιτζάνια πράσινο τσάι (κατεχίνες) και καφέ (καφεϊκό οξύ) για πρόσθετη τόνωση του οργανισμού σας!

ANTIFLEGMONODEIS TROFES

Πείτε «ναι» στις αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο (ντομάτες, καρπούζι), η λουτεΐνη (κολοκύθα, φιστίκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και η ζεαξανθίνη (μαϊντανός, κέιλ, κρόκος αυγού), έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό, όπως οι φακές, τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα και τα αμύγδαλα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Τροφές κατά της γλυκοζυλίωσης

Τα τρόφιμα που προλαμβάνουν τις απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των ουσιών που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Πιο συγκεκριμένα, τα μήλα, τα σπαράγγια, τα σύκα, το σέλινο, οι πράσινες πιπεριές, το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, ενώ τα παράγωγά της που ονομάζονται εν συντομία AGES (Advanced Glycation End Products) καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως οι αγκινάρες και το μπρόκολο, καθώς και τα βότανα και τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το σκόρδο, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το σέλινο, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να εμποδίσουν τη δράση ουσιών που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο (εικόνες)

Χαλάρωση επιδερμίδας: Πού οφείλεται και πώς θα την επιβραδύνετε