ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αυτή η ειδική δίαιτα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της για την καρδιά, αλλά νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Αυτή η ειδική δίαιτα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η λεγόμενη πράσινη μεσογειακή διατροφή (μια πλούσια σε φυτά παραλλαγή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής) θα μπορούσε να προστατεύσει από τη γνωστική παρακμή, μειώνοντας τους πρωτεϊνικούς δείκτες που συνδέονται με τη νευροεκφύλιση.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι κάνει την πράσινη μεσογειακή διατροφή μοναδική, πώς επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και τι σημαίνουν τα τελευταία ευρήματα για την μακροπρόθεσμη γνωστική προστασία.

Τι είναι η πράσινη μεσογειακή διατροφή;

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή βασίζεται στο παραδοσιακό μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε φυτικές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

Δίνει προτεραιότητα στα πράσινα λαχανικά, τα πλούσια σε πολυφαινόλες φυτά και τις φυτικές πρωτεΐνες έναντι των κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων. Σε κλινικές μελέτες, αυτή η δίαιτα περιελάμβανε επίσης πράσινο τσάι, καρύδια και το υδρόβιο φυτό Mankai (φύκι), μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτά τα στοιχεία παρέχουν ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα από την κλασική έκδοση της μεσογειακής διατροφής.

Πώς επηρεάζει η μεσογειακή διατροφή τη γήρανση του εγκεφάλου;

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή φαίνεται να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, μειώνοντας τις πρωτεΐνες στο αίμα, οι οποίες συνδέονται με τη νευροεκφύλιση.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων και μέτρησαν τα επίπεδα πρωτεϊνών, που σχετίζονται με τη γνωστική παρακμή και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όσοι ακολούθησαν την πράσινη μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτών των επιβλαβών πρωτεϊνών σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια τυπική μεσογειακή διατροφή ή μια τυπική υγιεινή δίαιτα (ομάδα ελέγχου).

Caprese salad. Italian salad. Mediterranean salad

Βασικά ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες της πράσινης μεσογειακής διατροφής ως μια μη φαρμακολογική προσέγγιση για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.

  • Οι συμμετέχοντες που την ακολούθησαν έδειξαν μειωμένα επίπεδα πρωτεϊνών, που σχετίζονται με το αμυλοειδές και οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου υπέδειξαν καλύτερη διατήρηση του όγκου της φαιάς ουσίας, που σχετίζεται με την μνήμη και την μάθηση.
  • Τα γνωστικά τεστ ανέδειξαν μια αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας και λειτουργία μνήμης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πράσινη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τις βιολογικές οδούς, που εμπλέκονται στη γήρανση του εγκεφάλου.

Γιατί οι φυτικές πολυφαινόλες έχουν σημασία για τη γνωστική υγεία

Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται εν αφθονία σε φυτικές τροφές, είναι ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Με την μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν τους νευρώνες από βλάβες και να βοηθήσουν στη διατήρηση της αγγειακής υγείας στον εγκέφαλο. Στην πράσινη-μεσογειακή διατροφή, οι πολυφαινόλες από καρύδια, πράσινο τσάι και Mankai θεωρούνται ιδιαίτερα προστατευτικές για την μείωση του κινδύνου άνοιας.

Πράσινη-Μεσογειακή έναντι Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής

ΧαρακτηριστικόΠαραδοσιακή Μεσογειακή ΔιατροφήΠράσινη Μεσογειακή Διατροφή
Βασικές τροφέςΕλαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάριαΊδια βάση
Κατανάλωση κρέατοςΠεριορισμένο κόκκινο κρέας, μέτρια ποσότητα ψαριών και πουλερικώνΠεραιτέρω μειωμένη ζωική πρωτεΐνη
Προστιθέμενα στοιχείαΚρασί με μέτρο, γαλακτοκομικά με μέτροΕπιπλέον καρύδια, πράσινο τσάι, φυτό Mankai
Επιπτώσεις στη γήρανση του εγκεφάλου (ευρήματα μελέτης)ΩφέλιμηΜεγαλύτερη μείωση των επιβλαβών πρωτεϊνικών δεικτών
Mediterranean Cuisine

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί η πράσινη μεσογειακή διατροφή να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Κανένα μεμονωμένο διατροφικό πρότυπο δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη, αλλά το συγκεκριμένο μπορεί να μειώσει τους βιολογικούς δείκτες, που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη γνωστική ανθεκτικότητα.

Πώς διαφέρει η πράσινη μεσογειακή διατροφή από τη χορτοφαγία;

Δεν είναι αυστηρά χορτοφαγική. Μειώνει τη ζωική πρωτεΐνη, αλλά επιτρέπει ψάρια και μικρές ποσότητες άπαχων πουλερικών, ενώ δίνει έμφαση σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Χρειάζομαι ειδικές τροφές -όπως το Mankai- για να ακολουθήσω αυτήν τη δίαιτα;

Όχι απαραίτητα. Ενώ το Mankai χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη, παρόμοια οφέλη μπορούν να προκύψουν από άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και το πράσινο τσάι.

Πόσο σύντομα θα εμφανιστούν τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου;

Στην μελέτη, μετρήσιμες αλλαγές στους πρωτεϊνικούς δείκτες και τη γνωστική απόδοση εμφανίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αλλά η μακροπρόθεσμη προσήλωση είναι το κλειδί για τα διατηρήσιμα οφέλη.

Συμπέρασμα

Η μελέτη του Χάρβαρντ υποδηλώνει ότι η πράσινη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία από τη γήρανση του εγκεφάλου. Μειώνοντας τις πρωτεΐνες, που σχετίζονται με τη γνωστική παρακμή και ενισχύοντας τη δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου, αυτή η φυτική παραλλαγή προσφέρει περισσότερα από βελτιωμένη υγεία της καρδιάς: μπορεί να προστατεύσει την μνήμη και τη νοητική διαύγεια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πηγές:
scitechdaily.com
clinicalnutritionjournal.com
healthline.com
mayoclinic.org

Πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, αλλά κανείς δεν το κάνει (από τα πιο βρώμικα σημεία κουζίνας)