ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τρεις απλές συνήθειες για να φτάσετε τα 100

Είναι γνωστό ότι το αυξημένο στρες επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, αλλά ευτυχώς, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές, που αν τις ακολουθείτε πιστά στην καθημερινότητά σας, θα επεκτείνετε σημαντικά τα χρόνια ζωής σας.

Τρεις απλές συνήθειες για να φτάσετε τα 100

Καθώς τα κύτταρα μεγαλώνουν (ηλικιακά), οι άκρες στο τέλος των χρωμοσωμάτων μικραίνουν σε μήκος. Αυτές οι άκρες ονομάζονται τελομερή. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός στον έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο τα κύτταρα γερνάνε και το μήκος τους χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η γενική κατάσταση της υγείας του οργανισμού.

Παράγοντες όπως το στρες και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μήκος των τελομερών. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 239 γυναικών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση. Τις παρακολουθούσαν επί ένα χρόνο και διαπίστωσαν ότι για κάθε μεγάλο/σημαντικό γεγονός στη ζωή τους, το οποίο αύξησε τα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους, υπήρχε και μια αντίστοιχη επίδραση στα τελομερή. Συγκεκριμένα με κάθε τέτοιο επεισόδιο, το μήκος των τελομερών μειωνόταν.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε εκείνες τις γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ασκούνταν τακτικά και κοιμόντουσαν καλά, το μήκος των τελομερών μειωνόταν πολύ λιγότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυτές οι τρεις υγιεινές συνήθειες προστάτευαν τα κύτταρα, ακόμα και σε στιγμές αυξημένου στρες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, βασίστηκε στην παρατήρηση, το οποίο σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένες συνήθειες και μόνο ήταν εκείνες που προσέφεραν αυτά τα οφέλη.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι που τρέφονται σωστά, κοιμούνται καλά και ασκούνται τακτικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

To top 8 των τροφών που εξαφανίζουν τις ρυτίδες

Τα 6 "must" για νεανική επιδερμίδα!

Τι να πίνετε για να καθυστερήσετε τα σημάδια γήρανσης

Πώς να δείχνετε 12 χρόνια νεότερη χωρίς μπότοξ!