ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ρυτίδες έκφρασης: Δείτε γιατί εμφανίζονται

Όταν μιλάμε, κατσουφιάζουμε ή χαμογελάμε, σχηματίζονται στην επιδερμίδα του προσώπου πτυχώσεις, λόγω της κίνησης των υποδόριων μυών.

Ρυτίδες έκφρασης: Δείτε γιατί εμφανίζονται

Οι πτυχώσεις σχηματίζονται με βάση την εγκάρσια κίνηση του υποκείμενου μυ. Για παράδειγμα, οι πτυχώσεις του μετώπου είναι οριζόντιες επειδή ο υποκείμενος μυς κινείται προς τα επάνω.

Όταν χαμογελάμε, σχηματίζονται οι λεγόμενες ρινοχειλικές πτυχώσεις, σαν μεγάλες «παρενθέσεις» πλάι στη μύτη και το στόμα μας. Όσο μεγαλώνουμε, οι πτυχώσεις γίνονται πιο εμφανείς και δεν ξεθωριάζουν από το πρόσωπο.

Ο πραγματικός «υπαίτιος» δεν είναι η... καλή μας διάθεση αλλά η μειούμενη ελαστικότητα του δέρματός μας.

Οι βιολογικές μεταβολές που οδηγούν στην αδυναμία του δέρματος να επανέλθει περιγράφονται με τον όρο «ενδογενής γήρανση». Η ενδογενής γήρανση αφορά, μεταξύ άλλων, τη φθορά των θεμελιωδών δομών του δέρματος, λόγω μυϊκής ατροφίας ή άλλων παραγόντων.

Τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο θα επηρεαστούμε από την ενδογενή γήρανση με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μελανίνης και η δυνατότητα παραγωγής ελαίων του δέρματος παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν οι ρυτίδες έκφρασης. Δυστυχώς, οι παράγοντες αυτοί δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας.

Ένας παράγοντας που μπορούμε να διαχειριστούμε είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι στην πραγματικότητα η νούμερο ένα αιτία εμφάνισης των ρυτίδων. Όσο περισσότερο ήλιο απορροφά το δέρμα μας, τόσο ταχύτερα φθείρονται οι συνδετικοί ιστοί του και το δέρμα γίνεται λιγότερο σφριγηλό και λιγότερο ελαστικό.

Επιβάλλεται επίσης να πίνουμε πολύ νερό και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης, προς ενίσχυση των δομικών πρωτεϊνών που διατηρούν το δέρμα μας νεανικό.

Διαβάστε επίσης:

Σας απασχολούν οι ρυτίδες; Μακριά από tablets και smartphones
Τι να τρώτε για να μην κάνετε ρυτίδες
Ο απρόσμενος λόγος που κάνετε ρυτίδες