ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξήριο της νεότητας

Αμερικανοί επιστήμονες μετέτρεψαν γερασμένα κύτταρα σε νεανικά, σε ένα επίτευγμα που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και ίσως να χαρίζει αιώνια νεότητα.

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξήριο της νεότητας

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ επινόησαν μία μέθοδο που τους επέτρεψε να αυξήσουν γρήγορα και εύκολα το μήκος των τελομερών σε γερασμένα δερματικά κύτταρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν τα κύτταρα να συμπεριφέρονται σαν να είναι νέα και να πολλαπλασιάζονται σε αφθονία, αντί να πεθαίνουν.

Η μέθοδος που βασίζεται στην χρήση ενός τροποποιημένου τύπου RNA, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργούν μεγάλους αριθμούς κυττάρων για πειράματα στο εργαστήριο, λένε οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην επινόηση νέων θεραπειών για νοσήματα που προκαλούνται από τη βράχυνση των τελομερών όπως η μυϊκή δυστροφία Duchenne ή για νοσήματα που σχετίζονται με το γήρας όπως η καρδιοπάθεια.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται (διαιρείται) το μήκος των τελομερών μειώνεται λίγο και το κύτταρο γερνάει λίγο ακόμα. Στο τέλος, φτάνει σε ένα κρίσιμο όριο όπου πλέον σταματάει η κυτταρική διαίρεση και το κύτταρο πεθαίνει.

Στους νέους ανθρώπους, τα τελομερή έχουν μήκος 8.000-10.000 οργανικών μορίων (ή νουκλεοτιδίων), ενώ με τη νέα μέθοδο αυξήθηκε κατά 1.000, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The FACEB Journal».

Η αύξηση αυτή ουσιαστικά σημαίνει πως «γυρίσαμε πίσω το βιολογικό ρολόι των κυττάρων αυτών με τρόπο που αντιστοιχεί σε πολλά χρόνια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλεν Μπλάου, καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Στάνφορντ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, χρησιμοποίησαν τροποποιημένο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) για να επεκτείνουν τα τελομερή.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το mRNAείναι ένας μεταφορέας οδηγιών από τα γονίδια του DNA προς τα «εργοστάσια» παραγωγής πρωτεϊνών στα κύτταρα.

Το mRNA που χρησιμοποιήθηκε στη νέα μελέτη μετέφερε τις οδηγίες για την παραγωγή του ενεργού συστατικού (λέγεται TERT) του ενζύμου τελομεράση, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του μήκους των τελομερών.

Τα πειράματα έγιναν σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, τα οποία όταν απέκτησαν τα νέα τους τελομερή διαιρέθηκαν 40 φορές περισσότερες απ' ό,τι άλλα κύτταρα που δεν τροποποιήθηκαν.

«Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι τεράστιες», είπε η δρ Μπλάου. «Με τη μέθοδο αυτή μπορεί μια μέρα να μπορούμε να στοχεύσουμε στα βλαστοκύτταρα των πασχόντων από μυϊκή δυστροφία Duchenne για να επεκτείνουμε τα τελομερή τους ή να θεραπεύσουμε νοσήματα του γήρατος, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια».

Στο απώτερο μέλλον, εξάλλου, οι ερευνητές δεν αποκλείουν να χρησιμοποιηθεί η μέθοδός τους για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου αντιγήρανσης.

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό ελιξήριο νεότητας που προστατεύει τις αρτηρίες

Ο δεκάλογος της Αντιγήρανσης!