ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η ηλιοθεραπεία προκαλεί ρυτίδες: Σε πόσες ώρες εμφανίζονται οι πρώτες

Η ηλιοθεραπεία προκαλεί ρυτίδες: Σε πόσες ώρες εμφανίζονται οι πρώτες

Κάθεστε με τις ώρες ξαπλωμένοι κάτω από τον ήλιο για να αποκτήσετε το τέλειο μαύρισμα;

Η ηλιοθεραπεία, εκτός από σοκολατένιο χρώμα, σας «φορτώνει» και με ρυτίδες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι διαπιστώσουν ότι ακόμη και λίγες ώρες κάτω από τον ήλιο αρκούν, για να προκαλέσουν άμεση γήρανση του δέρματος.

Πότε φαίνονται τα πρώτα σημάδια

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Dermatology», μόλις δύο ώρες επί δύο μέρες αρκούν, για να φανούν στο δέρμα μας τα πρώτα αποτελέσματα της ανεπανόρθωτης καταστροφής των κυττάρων, που προκαλούν οι επικίνδυνες ακτίνες UV-Α1.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές σε μοριακό επίπεδο, που προκαλούν ταχύτερη γήρανση και αποχρωματισμό του δέρματος, αλλά και αύξηση των ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο.

Η ακτινοβολία UV-Α1 αποτελεί περίπου το 75% της συνολικής ακτινοβολίας UV-Α. Ενώ η ακτινοβολία UV-B εκπέμπεται κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., η ακτινοβολία UV-Α είναι «παρούσα» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Φρανκ Γουάνγκ δήλωσε πως οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην ακτινοβολία UV-B επειδή προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Ωστόσο, τονίζει ότι η έκθεση στην ακτινοβολία UV-A1 είναι συχνότερη και μάλιστα διαπερνά τα περισσότερα φίλτρα.

 

BEST OF NETWORK