ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η διατροφή αντιγήρανσης που σώζει από την αρθρίτιδα

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο τα οστά του σώματός μας χάνουν την ανθεκτικότητά τους και το φαινόμενο της αρθρίτιδας γίνεται κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.

Η διατροφή αντιγήρανσης που σώζει από την αρθρίτιδα

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, η ανακούφιση μπορεί να είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε, επειδή, σύμφωνα με νέα έρευνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε περισσότερα μπρόκολο. Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης, της πιο συχνά διαγιγνωσκόμενης μορφής αρθρίτιδας, με τη μείωση της βλάβης του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις. Ο κατεστραμμένος χόνδρος είναι αυτός που προκαλεί χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σας.

Το μπρόκολο περιέχει μια χημική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Όταν καταναλώνεται, η σουλφοραφάνη μπλοκάρει τα ένζυμα στο σώμα σας που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. Στη μελέτη, ποντίκια-πειραματόζωα που ακολούθησαν μια δαιτροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη έδειξαν πολύ λιγότερες βλάβες του χόνδρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν τροφοδοτήθηκε με σουλφοραφάνη.

Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μπρόκολο, η υψηλότερη διατροφική πηγή σουλφοραφάνης, είναι σε θέση να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα, και ίσως ακόμη και να εμποδίσει/καθυστερήσει την ανάπτυξη αυτής της τόσο κοινής νόσου.

Οι ερευνητές εμφανίζονται τόσο σίγουροι για τη σχέση μεταξύ σουλφοραφάνης και αρθρίτιδας που είναι στην διαδικασία διεξαγωγής κλινικών δοκιμών με 40 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που αναμένουν μια προγραμματισμένη αρθροπλαστική γόνατος. Η μισή ομάδα θα πρέπει να τρώει μπρόκολο που έχει εμπλουτιστεί με σουλφοραφάνη επί δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση τους για να δουν αν οι αρθρώσεις τους επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού.

Εάν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σε ποντίκια ισχύουν το ίδιο και στους ανθρώπους, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα της έρευνας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Όχι μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στην προώθηση της υγείας των αρθρώσεων πριν καν από την έναρξη της αρθρίτιδας, κάτι που είναι το κλειδί στην πρόληψη. Θα ήταν μία από τις πρώτες αποδεδειγμένες μεθόδους μιας δίαιτας αντι-γήρανσης για την θεραπεία και την πρόληψη της ανάπτυξης της αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Εκτός από την διαφαινόμενη ικανότητά του να βοηθάει σε υγιείς αρθρώσεις και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, το μπρόκολο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, στην βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνολογία παραγωγής βλαστικών κυττάρων στην υπηρεσία της αναγεννητικής ιατρικής

10 απόλυτα βήματα ψυχικής & σωματικής αντιγήρανσης

Πώς θα κρατήσετε χαμηλά τις τιμές στα τριγλυκερίδια όσο μεγαλώνετε

Πόνοι στις αρθρώσεις: Πώς θα ανακουφιστείτε