ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Νέους δρόμους στην αντιγήρανση ανοίγει μια τυχαία επιστημονική ανακάλυψη

Το δρόμο για νέες θεραπείες κατά της γήρανσης, ανοίγει μια τυχαία επιστημονική ανακάλυψη που σχετίζεται με το Granzyme-Β.

Νέους δρόμους στην αντιγήρανση ανοίγει μια τυχαία επιστημονική ανακάλυψη

Σε ένα πείραμα μαυρίσματος 20 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το συγκεκριμένο ένζυμο είχαν γεράσει πολύ λιγότερο από ό, τι εκείνα που το είχαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι είχαν αισθητά πιο λείο δέρμα και τα επίπεδα του κολλαγόνου τους ήταν πιο ανέπαφα.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που έγινε κατά λάθος, καθώς οι ερευνητές έψαχναν το ρόλο του ενζύμου Granzyme-Β στην αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές προσβολές.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων ωστόσο, παρατήρησαν τη διαφορά στην ποιότητα του δέρματος στις διαφορετικές ομάδες ποντικών.

«Αυτή είναι μία από εκείνες τις μεγάλες στιγμές που ζούμε στην επιστήμη», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Γκράνβιλ του Πανεπιστημίου British Columbia.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια μικρογραφία σαλονιού μαυρίσματος, όπου τοποθετήθηκαν τα πειραματόζωα κάτω από λάμπες UV. Τα ζώα εκτίθονταν στο φως τρεις φορές την εβδομάδα για τρία έως τέσσερα λεπτά σε κάθε συνεδρία.

«Περίπου το 80 με 90% του ορατού της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Βρήκαμε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο αυτό διατήρησαν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα , πράγμα που εμπόδισε τις ρυτίδες σε αυτά τα ποντίκια», εξήγησαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Οι αντιρυτιδικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν και το... προσδόκιμο ζωής

Ποιο μέταλλο προκαλεί πρόωρη γήρανση