ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μπορεί το γέλιο να προκαλέσει τελικά ρυτίδες;

Όταν μιλάμε, χαμογελάμε ή θυμώνουμε, μικρές γραμμές σχηματίζονται στο πρόσωπό μας σας αυλάκι, που φυσικά προκαλούνται από τη λειτουργία των μυών.

Μπορεί το γέλιο να προκαλέσει τελικά ρυτίδες;

Είναι δυνατόν όμως, οι εκφράσεις του προσώπου όπως το γέλιο να προκαλέσουν μακροχρόνια την εμφάνιση ρυτίδων;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το πρόβλημα εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε, αφού οι γραμμές δεν εξαφανίζονται όταν σταματάτε να γελάτε αλλά παραμένουν στο πρόσωπό μας.

Για αυτό, όμως, δεν ευθύνεται, φυσικά, το γέλιο, αλλά η ελαστικότητα του δέρματος που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι αιτίες που δημιουργούνται «γραμμές» στο πρόσωπό είναι βιολογικές και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η ηλικία, η απώλεια βάρους ή η ατροφία των μυών.

Επίσης, όπως διευκρινίζουν στην εμφάνιση ρυτίδων σημαντικό ρόλο παίζει και το DNA κάθε ανθρώπου.

«Οι φυσικές συγκεντρώσεις μελανίνης στο δέρμα σας και η ανάπλαση των κυττάρων είναι ανασταλτικοί παράγοντες στο πόσο γρήγορα η γραμμή που σχηματίζει το γέλιο σας θα αρχίσει να αφήνει το σημάδι της», αναφέρουν οι δερματολόγοι σε άρθρο στο TIME.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους, κατά το δυνατόν, είναι όχι να σταματήσουμε να γελάμε βέβαια, αλλά να ελέγξουμε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και ενυδατικές κρέμες.