ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Φλαβονοειδή: Η συμβολή τους στη μακροζωία

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά συστατικά που υπάρχουν φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. 

Φλαβονοειδή: Η συμβολή τους στη μακροζωία

Είναι πολυφαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες.

Οι τροφές που περιέχουν φλαβονοειδή αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να είστε υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Ειδικά τα μήλα και το τσάι, ασκούν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα στους καπνιστές και όσους καταναλώνουν συχνά αλκοόλ.

Δανοί ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή 53.048 συμπολιτών τους άνω των 23 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες έως υψηλές ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, πηγές των οποίων είναι οι τροφές φυτικής προέλευσης, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενώ η μελέτη βρήκε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όσους κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, η προστατευτική δράση τους φάνηκε να είναι ισχυρότερη σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων λόγω του καπνίσματος ή της κατανάλωσης άνω των δυο αλκοολούχων ποτών την ημέρα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πάντως ότι πέραν της ευεργετικής δράσης των τροφών με φλαβονοειδή για την υγεία, ακόμη πιο σημαντικά βήματα για την προστασία της υγείας είναι η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 500 γραμμάρια φλαβονοειδών την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακές νόσους.

Ένα φλιτζάνι τσάι, ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, 100 γραμμάρια μύρτιλα και 100 γραμμάρια μπρόκολο παρέχουν ένα ευρύ φάσμα φλαβονοειδών και πάνω από 500mg συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή έχει φανεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και καρκίνο.