ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά και χαρίζουν μακροζωία όταν καταναλώνονται καθημερινά

«Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η παροιμία και οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την αλήθεια της.

Οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά και χαρίζουν μακροζωία όταν καταναλώνονται καθημερινά

Τα μήλα, αλλά και τα μούρα, τα σταφύλια και το τσάι, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν ένα μήλο, μερικά μούρα και δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα. Ο συνδυασμός περιέχει περίπου 500 mg φλαβαν-3-όλες, μια «βιοδραστική» ένωση που ωφελεί την καρδιά.

Ανασκόπηση 150 και πλέον μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία, που βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι οι φλαβαν-3-όλες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία.

Οι διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται γενικά στην πρόληψη των ελλείψεων βασικών βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών, λιπών και σακχάρων.

Το μόνο μη απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συστήνεται στους ανθρώπους να καταναλώνουν με βάση τα οφέλη του για την υγεία και όχι τον κίνδυνο ανεπάρκειας είναι οι φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να συνιστούν την κατανάλωση 30 γραμμαρίων την ημέρα.

Δεκάδες μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη των φλαβαν-3-ολών για τη διατήρηση της ευεξίας και την πρόληψη ασθενειών.

Η διεθνής έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, εξέτασε δεδομένα από 157 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και 15 μελέτες κοόρτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιοδραστική ένωση συνδέθηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βελτίωσε επίσης τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς και την «κακή» HDL χοληστερόλη, η οποία μπορεί να βλάψει την καρδιά εάν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά.

Οι φλαβαν-3-όλες συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων και των ματιών.

Ο Δρ. Kuhnle είπε: «Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σας συνιστούμε να καταναλώνετε 400 mg-600 mg φλαβαν-3-ολών την ημέρα. Αυτά ισοδυναμούν με δυο φλιτζάνια τσάι, μερικά κόκκινα ή μοβ μούρα και ένα μήλο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λαμβάνετε την ημερήσια ποσότητα από τροφές παρά από συμπλήρωμα».

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβαν-3-όλες ανά φλιτζάνι (320 mg), και ακολουθούν το μαύρο τσάι (280 mg), τα βατόμουρα (65 mg ανά 160 g) και τα αποξηραμένα cranberries (35 mg ανά 80 g).

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια στη βιοδραστική ουσία (20mg ανά 18g), όπως και το κόκκινο κρασί (15mg ανά 150ml ποτήρι), τα μήλα (15mg ανά μικρό μήλο) και τα βατόμουρα (10mg ανά 150g).

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ και των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως είναι η μαύρη σοκολάτα, «είναι πιθανό να υπερτερούν των οφελών» των φλαβαν-3-ολών.

Προειδοποίησαν επίσης ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για τις φλαβαν-3-όλες που περιέχονται στα τρόφιμα και όχι για τα συμπληρώματα, καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και στομαχικά προβλήματα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των γιατρών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των φορέων δημόσιας υγείας και του κοινού.

«Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αυτής της ποσότητας φλαβανολών είναι σε γενικές γραμμές συγκρίσιμος με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής ή τη μέτρια μείωση της πρόσληψης αλατιού, δύο διατροφικές αλλαγές που βασίζονται σε επίσημες συστάσεις» κατέληξε ο Δρ. Kuhnle.

Πηγή: Mail Online