ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Επάρκεια βιταμίνης D: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο, είναι προστατευμένοι από τη άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επάρκεια βιταμίνης D: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και πιο δυνατά οστά στην τρίτη ηλικία.

Η νέα, πρώτη στο είδος της μελέτη, έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα της «βιταμίνης του ήλιου» στον εγκέφαλό τους, έχουν επίσης 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Οι γιατροί συνιστούν σε όσους ζουν σε βόρειες περιοχές να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, οι έρευνες έχουν δείξει όμως ότι η υπερβολική λήψη μπορεί να γίνει τοξική.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 290 άτομα που συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη της νόσου Αλτσχάιμερ, Rush Memory and Aging Project, που ξεκίνησε το 1997.

Aξιολογούσαν τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων κάθε χρόνο μέσω μιας σειράς τεστ μέχρι το θάνατό τους, μετά τον οποίο δωρίσθηκε ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και οι μυς τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα της τελευταίας γνωστικής τους αξιολόγησης πριν από το θάνατό τους.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια όταν εγγράφηκε στη μελέτη. Μέχρι να πεθάνουν, 113 είχαν διαγνωστεί με άνοια, ενώ 68 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιστούς από τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου για να αξιολογήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D και τις ενδείξεις άνοιας.

Δύο περιοχές συσχετίστηκαν με αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μία με μορφές άνοιας που συνδέονται με τη ροή του αίματος και μία περιοχή που δεν είναι γνωστό ότι συνδέεται με άνοια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο είχαν μεταξύ 25% και 33% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

Δεν ήταν όμως λιγότερο πιθανό να έχουν συσσωματώματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που συνδέονται με την ασθένεια και συγκεκριμένα αμυλοειδείς πλάκες, σωμάτια Lewy ή ενδείξεις χρόνιου ή μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ήταν παρούσα στον εγκεφαλικό ιστό και τα υψηλά επίπεδά της και στις τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, η βιταμίνη D στον εγκέφαλο δεν συσχετίστηκε με κανέναν από τους δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους που μελετήθηκαν.

Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν τις πλάκες αμυλοειδούς, την άνοια με σωμάτια Lewy ή τις ενδείξεις χρόνιων ή μίνι εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου η βιταμίνη D.

Η Δρ. Sarah Booth, κλινική διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Rush που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τώρα ότι η βιταμίνη D υπάρχει σε λογικές ποσότητες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και φαίνεται να συσχετίζεται με λιγότερη εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας. Πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να εντοπίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις».

«Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γερασμένου εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοιες» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer's and Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.