ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Βιταμίνη D: Η συμβολή της στην πρόληψη της άνοιας

Mελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Βιταμίνη D: Η συμβολή της στην πρόληψη της άνοιας

Η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται στην απαλλαγή του εγκεφάλου από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, η τοξική συσσώρευση της οποίας αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις τι η D μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο και από την άλλη δυνητικά τοξική πρωτεΐνη, την ταυ, που εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας.

Νέα μεγάλη βρετανο-καναδική επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν προληπτικά να αποφευχθεί η άνοια. Η προστατευτική δράση φαίνεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αλλά και σε όσους έχουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε σχέση με εκείνους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συνήθως μιας πρόδρομης κατάστασης της άνοιας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάλγκαρι (Καναδά) και του Έξετερ (Βρετανία), με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαχινούρ Ισμαήλ, ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 12.400 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 71 έτη. Από αυτούς, το 37% έπαιρναν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας, σχεδόν 2.700 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα όσων έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα, υπήρξαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν χωρίς άνοια για περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει ορισμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να μειώνουν την άνοια, όμως έως τώρα η σχετική έρευνα είχε παράσχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης D είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους ανθρώπους που δεν είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, το οποίο αυξάνει κατ' εξοχήν τη γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Ο ερευνητής Μπάιρον Κριζ του Έξετερ δήλωσε: «Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμη και η καθυστέρηση της εμφάνισής της είναι σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν. Ο σύνδεσμος με τη βιταμίνη D που προκύπτει από τη νέα μελέτη μας, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας. Όμως είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν κατά πόσο αυτό όντως ισχύει».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ Alzheimer's & Dementia: Assessment, Diagnosis and Monitoring.