ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου: Πώς συνδέεται με την αντιγήρανση

Η επιστημονική έρευνα για την αύξηση της διάρκειας της ζωής έχει καταλήξει στο σημαντικό ρόλο μιας σειράς από χημικές ενώσεις και άλλες παρεμβάσεις με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματασε πειραματόζωα.

Μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου: Πώς συνδέεται με την αντιγήρανση

Τέτοιες είναι για παράδειγμα η ουσία μετφορμίνη ή ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων.

Ο περιορισμός του οξυγόνου έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε μαγιά, νηματώδη και μύγες φρούτων. Η επίδραση του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά ωστόσο, παρέμενε άγνωστη.

Νέα επιστημονική μελέτη έδειξε για πρώτη φορά, ότι η μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ποντίκια εργαστηρίου, αναδεικνύοντας την αντιγηραντική δράση αυτής της μεθόδου.

Για να διερευνήσουν την πιθανή αντιγηραντική επίδραση του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά, ο Robert Rogers από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια που εκτράφηκαν για να γεράσουν πιο γρήγορα από άλλα, ενώ εμφάνισαν τα κλασικά σημάδια γήρανσης των θηλαστικών σε όλο τους το σώμα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη διάρκεια ζωής των ποντικών που ζούσαν σε κανονικά επίπεδα ατμοσφαιρικού οξυγόνου (περίπου 21%) με τη διάρκεια ζωής των ποντικών που, στην ηλικία των 4 εβδομάδων, είχαν μεταφερθεί σε περιβάλλον διαβίωσης με χαμηλότερο ποσοστό οξυγόνου (11% -παρόμοιο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων).

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στο περιβάλλον με περιορισμό οξυγόνου ζούσαν περίπου 50% περισσότερο από τα ποντίκια σε φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου, με διάμεση διάρκεια ζωής 23,6 εβδομάδες σε σύγκριση με 15,7 εβδομάδες. Τα ποντίκια με περιορισμό οξυγόνου είχαν επίσης καθυστερημένη εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο περιορισμός θερμίδων παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ίδιου είδους ποντικιών που γερνάνε γρήγορα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και σε αυτή τη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν ο περιορισμός του οξυγόνου παράτεινε τη διάρκεια ζωής τους επειδή ανάγκαζε τα ποντίκια να τρώνε λιγότερο. Διαπίστωσαν ωστόσο, ότι ο περιορισμός του οξυγόνου δεν επηρέασε την πρόσληψη τροφής, κάτι που υποδηλώνει ότι έπαιζαν ρόλο άλλοι μηχανισμοί.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την αντιγηραντική επίδραση του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά, πιθανώς και στους ανθρώπους.

Χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν τα πιθανά οφέλη του και να γίνουν κατανοητοί οι μοριακοί μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology.