ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Έξι αντιγηραντικές τροφές για λαμπερό δέρμα και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Το μυστικό για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, μπορεί να είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Έξι αντιγηραντικές τροφές για λαμπερό δέρμα και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Γνωρίζετε όμως ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να γυρίσετε το ρολόι προς τα πίσω, δίνοντάς σας νεανική λάμψη, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνοντας τη γνωστική σας λειτουργία;

Από τα σκούρα πράσινα λαχανικά μέχρι τα όσπρια και τα καλά έλαια, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λάβετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά στα γεύματά σας για να κάνετε τη διαφορά στο δέρμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί παρέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λιπαρά. Κάποιοι έχουν επιπλέον ιδιότητες που βοηθούν στη μάχη κατά της γήρανσης. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, επανορθώνει τους ιστούς και το βοηθά να παραμένει ενυδατωμένο ενώ προλαμβάνει τις ρυτίδες.

Τα καρύδια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Τα καρύδια Βραζιλίας έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο, το οποίο αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος. Οι ξηροί καρποί γενικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς βοηθούν στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της απώλειας μυϊκού ιστού ως συνέπεια της γήρανσης.

Όσπρια

Η επόμενη ομάδα τροφίμων στην οποία πρέπει να εστιάσετε, είναι τα όσπρια. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Β και βοηθούν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας. Τα όσπρια περιέχουν ανθοκυανίνες και ισοφλαβόνες που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και οι φλεγμονές.

Οι φακές και τα ρεβίθια προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο είναι απαραίτητο για υγιές και λαμπερό δέρμα. Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Φυτικά έλαια

Το ελαιόλαδο βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ελαστικότητα και αποτρέπει τη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση.

Το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καταπολέμηση και την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να παίξουν ρόλο σε πολλές ασθένειες.

Το λάδι καρύδας προλαμβάνει τις κηλίδες γήρανσης, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει συστατικά που ενισχύουν την ενυδάτωση. Τόσο το ελαιόλαδο όσο και το έλαιο αβοκάντο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι κάθε διατροφής, δεν πρέπει όμως να παραλείπετε τα σκούρα πράσινα λαχανικά τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και C, μέταλλα, φυτικές ίνες, νιτρικά άλατα και βιοδραστικές ουσίες, που βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και K, καθώς και αντιοξειδωτικά, ενώ το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προκαλώντας την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K και αντιοξειδωτικά και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Άλλο λαχανικό που πρέπει να περιλαμβάνουν τα γεύματά σας είναι η γλυκοπατάτα. Το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα του προέρχεται από το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βοηθά στην αναζωογόνηση της ελαστικότητας και στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

Φρούτα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και C. Περιέχουν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, το στρες και τις βλάβες της ρύπανσης, ελέγχοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, η οποία εμποδίζει την απώλεια κολλαγόνου. Τα βατόμουρα βοηθούν επίσης στη μείωση της απώλειας της όρασης και της γνωστικής ικανότητας λόγω της γήρανσης.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών ενώσεων, των οποίων οι αντιοξειδωτικές ικανότητες είναι σημαντικά υψηλότερες από τις βιταμίνες C ή E.

Η παπάγια αποτελεί επίσης υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C, K και E. Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που βοηθούν στην αντιγήρανση.

Προϊόντα ζύμωσης

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δημιουργούνται μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης και περιλαμβάνουν το κεφίρ, το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι, το κρασί, το miso και την kombucha. Όλα έχουν αντιγηραντικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινογόνες και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Πηγή: mirror.co.uk