ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τσάι: Η ποσότητα που χαρίζει μακροζωία

Σινάνη Αικατερίνη

Το τσάι συμβάλλει στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τσάι: Η ποσότητα που χαρίζει μακροζωία

Το τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Περιέχει ποικίλες βιοδραστικές ουσίες, ιδίως πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Επηρεάζουν επίσης την απόπτωση των κυττάρων (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) και τις επιγενετικές αλλαγές στο DNA (αυτές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής).

Μελέτη σε σχεδόν 14.000 εθελοντές από Βρετανία και Κίνα εξέτασε αν και πόσο τσάι έπιναν. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων, αξιολογώντας παράγοντες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το ποσοστό σωματικού λίπους τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές επί δύο χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν συστηματικά τσάι, παρουσίαζαν βραδύτερη βιολογική γήρανση. Το σώμα τους δηλαδή γερνούσε με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι εκείνων που δεν έπιναν τσάι.

Αντίστοιχα, οι εθελοντές που αρχικά δεν έπιναν, αλλά άρχισαν να το καταναλώνουν συστηματικά στην πορεία της μελέτης, παρουσίασαν επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντιγηραντική δράση του τσαγιού ήταν εντονότερη όταν καταναλωνόταν σε μέτριες ποσότητες. Ειδικότερα, τα οφέλη ήταν ισχυρότερα με κατανάλωση 3 φλιτζανιών (ή 6-8 γραμμαρίων από φύλλα τσαγιού) την ημέρα.

Το είδος του τσαγιού και η θερμοκρασία του δεν φάνηκε να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη βιολογική γήρανση.

Το τσάι έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών σοβαρών παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και η άνοια. Έχει επίσης σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Regional Health: Western Pacific.