ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν το Πάρκινσον;

Σινάνη Αικατερίνη

Θα μπορούσε ένα φάρμακο παρόμοιο με τα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον;

Υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν το Πάρκινσον;

Μια νέα, μικρή μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε. Ομάδα Γάλλων ερευνητών παρακολούθησαν για ένα χρόνο 156 ενήλικες με πρώιμη νόσο του Πάρκινσον στους οποίους χορηγήθηκε τυχαία είτε λιξισενατίδη, ένας αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1, είτε εικονικό φάρμακο.

Διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, όπως το τρέμουλο, η δυσκαμψία, η βραδύτητα και η ισορροπία, επιδεινώθηκαν σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, αλλά όχι σε όσους λάμβαναν λιξισενατίδη.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις δυνατότητες του φαρμάκου κατά της κινητικής διαταραχής.

Δεν πρόκειται για απόλυτη επιτυχία, αλλά «αγγίζει τα όρια της τροποποίησης της νόσου», δήλωσε στους New York Times ο Δρ. Michael Okun, ειδικός στη νόσο του Πάρκινσον στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η Δρ. Hyun Joo Chu, από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων, δήλωσε ότι η μελέτη είναι «πολύ σημαντική», αλλά σχεδιάστηκε μόνο για να επιβεβαιώσει μια υπόθεση.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα πολύ υποσχόμενων δοκιμών φάσης 2», δήλωσε στους Times. «Ο κόσμος ενθουσιάζεται, τελικά όμως δεν προκύπτει κάτι».

Σημειώνεται ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς υπέφεραν από ναυτία και έμετο, πιθανώς επειδή οι ερευνητές ξεκίνησαν με την υψηλότερη δόση αντί να αυξήσουν σταδιακά τη δόση. Όταν το ένα τρίτο των ασθενών είχαν παρενέργειες που έγιναν ανυπόφορες, οι ερευνητές μείωσαν τη δόση τους στο μισό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Wassilios Meissner του Πανεπιστημίου του Μπορντό και τον Δρα Olivier Rascol του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο τραβηγμένη η σκέψη ότι ένα φάρμακο GLP-1 θα μπορούσε να επιβραδύνει τη νόσο του Πάρκινσον.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος μειώνεται όμως σε όσους λαμβάνουν ένα φάρμακο GLP-1 για τη θεραπεία του διαβήτη.

Μελέτες εγκεφαλικού ιστού από αποβιώσαντες ασθενείς με Πάρκινσον, έχουν αποκαλύψει ανωμαλίες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την οποία αντιμετωπίζουν τα φάρμακα GLP-1.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Madicine.