ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τροφές για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης στους ηλικιωμένους

Λόγω των θρεπτικών τους συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Υπάρχει μια σχέση ανατροφοδότησης μεταξύ της διατροφής και της γνωστικής έκπτωσης, γεγονός που επιτρέπει την παρέμβαση στις αρχές της άνοιας, της διαδεδομένης νευροεκφυλιστικής πάθησης.

H διατροφή, η σωματική άσκηση και η γνωστική εξάσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης τη νόσου, ειδικά όταν εφαρμόζονται εγκαίρως.

Δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνουν ελαιόλαδο και άφθονα λαχανικά, παρέχουν μετρήσιμα οφέλη σε γνωστικό επίπεδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί με την υγιή γήρανση.

Η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να εξετάζει την έννοια της γήρανσης όχι μόνο αναφορικά με την ηλικία, αλλά και ως προς την ευθραυστότητα και την ευπάθεια, δηλαδή επιστημονικά μετρήσιμες παραμέτρους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια δυναμική, αμφίδρομη και πάνω απ' όλα αναστρέψιμη κατάσταση, στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε, τονίζουν οι ειδικοί.

Η διατροφή, η σωματική άσκηση και η γνωστική εξάσκηση, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά όταν η παρέμβαση πραγματοποιείται με τα πρώτα σημάδια της ασθένειας.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά οξέα και συγκεκριμένες βιταμίνες, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την πρόωρη γήρανση.

Υπάρχουν τροφές που, χάρη στις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης.

Φρούτα και λαχανικά

Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και το σπανάκι, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, που βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από οξειδωτική βλάβη και στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή, κατά προτίμηση φρέσκα, με τη μορφή σαλάτας ή/και συνοδευτικού άλλων πιάτων.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Υπό αυτή την έννοια, είναι χρήσιμο να τρώτε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, που περιέχουν υγιεινά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και παρέχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Για τον λόγο αυτό, η κατανάλωσή τους ως σνακ ή η προσθήκη τους σε γιαούρτι, σαλάτες και άλλες συνταγές, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση της συγκέντρωσης όλη την ημέρα.

Κακάο

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, προάγει την κυκλοφορία του εγκεφάλου και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης σε καλή κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 85% περιεκτικότητα σε κακάο ή η προσθήκη 100% καθαρής σκόνης κακάο στο γάλα, είναι ένας καλός τρόπος για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να βελτιωθεί η απόδοση του εγκεφάλου.

Όσπρια

Οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πηγές φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και πρωτεΐνης, τα οποία είναι σημαντικά για την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Οι ειδικοί προτείνουν την ενσωμάτωσή τους σε μαγειρευτά, σούπες ή σαλάτες για την προώθηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής των νευρώνων, προάγοντας τη συγκέντρωση.

Η προσθήκη του σε μαγειρευτά και σαλάτες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από όλες τις ιδιότητές του.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved