ΥΓΕΙΑ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Τα οξέα αυτά ερεθίζουν τα τοιχώματα της πεπτικής οδού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η καούρα, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία κατάποσης και ο βήχας.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;

Για να μειωθούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και να προληφθούν μελλοντικά επεισόδια, το πρώτο βήμα είναι οι αλλαγές στη διατροφή. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά, τα πικάντικα και τα τηγανητά φαγητά, η σοκολάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι, καθώς και το αλκοόλ.

Μια συχνή απορία που έχουν οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι αν πρέπει να διακόψουν και την κατανάλωση καφέ.

bigstock Coffee cup with coffee beans a 184351492

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι διατροφικοί παράγοντες που επιβαρύνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσιάζουν αποκλίσεις από άτομο σε άτομο, ο καφές σε γενικές γραμμές συνδέεται με συχνότερες κρίσεις και εντονότερα συμπτώματα.

Η παλινδρόμηση οξέων συμβαίνει επειδή δεν κλείνει εντελώς ο σφιγκτήρας, ένας μυς που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Ο καφές περιέχει ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, οι οποίες χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα κι έτσι είναι πιο πιθανό να μετακινηθούν προς τα πάνω τα οξέα του στομάχου. Επίσης, ο καφές είναι όξινο ρόφημα, παράγοντας που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Μια λύση είναι η επιλογή ροφημάτων που περιέχουν μικρότερη ποσότητα καφέ (π.χ. latte ή cappuccino) και η κατανάλωση μικρής μόνο ποσότητας καφέ σε ημερήσια βάση (όχι πάνω από ένα φλιτζάνι). Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε συνιστάται η διακοπή της κατανάλωσης.

Άλλες στρατηγικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, η διατήρηση του βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού και η ανύψωση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή: Mayo Clinic, womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;

Ήπιατε πολύ καφέ; Τι πρέπει να κάνετε για να υποχωρήσουν οι «παρενέργειες»