ΥΓΕΙΑ

Ήπιατε πολύ καφέ; Τι πρέπει να κάνετε για να υποχωρήσουν οι «παρενέργειες»

Έχει συμβεί σε όλους μας να πιούμε έναν, δύο ή και τρεις καφέδες παραπάνω τις μέρες που η κούραση μας καταβάλλει και οι υποχρεώσεις μοιάζουν να μην τελειώνουν…

Ήπιατε πολύ καφέ; Τι πρέπει να κάνετε για να υποχωρήσουν οι «παρενέργειες»

Η καφεΐνη του καφέ είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα ώστε να προσφέρει ένα αίσθημα ενεργητικότητας και τόνωσης. Σε μεγάλες δόσεις όμως προκαλεί νευρικότητα, αύξηση των παλμών της καρδιάς ή ακόμη και ζαλάδες και πονοκέφαλο.

Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές να μην καταναλώνουμε πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Αν και ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης από την προαναφερθείσα πιθανότατα θα δυσάρεστα αποτελέσματα.

bigstock Illustration of a child sketch 33822401

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν όταν εμφανιστούν οι «πρώτες» παρενέργειες από την υπερκατανάλωση καφέ; Αρχικά, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η ενυδάτωση. Το νερό ως γνωστόν αυξάνει τη συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα κι έτσι μαζί με τα ούρα απορρίπτεται σιγά σιγά και η καφεΐνη από τον οργανισμό. Επίσης, βοηθητική είναι η ήπια σωματική άσκηση για να εκτονώσετε την υπερβολική διέγερση που νιώθετε. Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση τροφών με κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, αβοκάντο, ξηροί καρποί, πασατέμπος). Η καφεΐνη εξαντλεί τα δύο αυτά συστατικά στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη νευρικότητα και στο τρέμουλο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις υπερκατανάλωσης, όταν δηλαδή εκδηλώνεται δύσπνοια, πνευματική σύγχυση, εμετός, επίμονη ταχυπαλμία/αρρυθμία ή μυϊκός σπασμός, απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Καφές: Τέσσερις περιστάσεις που πρέπει να τον αποφεύγετε

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ

Τελικά ο καφές προκαλεί αφυδάτωση;

Πόσες θερμίδες παίρνουμε από τον καφέ και το τσάι