ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα διατροφής

Παρά τις προσπάθειεςπου κάνουμε να τρώμε σωστά, πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να καταναλώσουμε τηνπροτεινόμενη ημερήσια ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Συμπληρώματα διατροφής

Παρά τις προσπάθειεςπου κάνουμε να τρώμε σωστά, πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να καταναλώσουμε τηνπροτεινόμενη ημερήσια ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουντα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να πάρουν τις αναγκαίες ποσότητες τωνθρεπτικών συστατικών που τους λείπουν. Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουνδιατροφικά κενά και μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμα για ορισμέναάτομα, π.χ. για εγκύους, χορτοφάγους ή άτομα με αλλεργίες.

Παρακάτω σας δίνουμεμερικές γενικές συμβουλές στην περίπτωση που σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμαδιατροφής. Αν και τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς τη συνταγή γιατρού, ίσωςθέλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αγοράσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Προσοχή στη δοσολογία

Όταν αποφασίζετενα πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, πρέπει πάντοτε να ακολουθείτε την προτεινόμενηδοσολογία που αναφέρεται στις οδηγίες. Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα παρέχουνεπιπλέον θρεπτικά συστατικά σε σχέση με αυτά που λαμβάνετε από τα γεύματα πουκαταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν προκύπτει κάποιο όφελος εάνλαμβάνετε υπερβολικές ποσότητες μιας βιταμίνης ή ενός μεταλλικού στοιχείου. Στηνπραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την υγεία (π.χ.τάση προς έμετο ή διάρροια) ή ακόμη και να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνετε τα παρακάτωσυμπληρώματα:

· Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τονοργανισμό και η βασική του λειτουργία είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Οσίδηρος βοηθά επίσης στη λειτουργία των μυών, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικούσυστήματος. Ωστόσο, οι υπερβολική δόση σιδήρου οδηγεί σε συσσώρευσή του στηνκαρδιά και το συκώτι. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκληθεί κόπωση και πόνος στις αρθρώσειςή ακόμη ανικανότητα και κατάθλιψη. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι υπερβολικέςδόσεις σιδήρου προκαλούν βλάβες στα όργανα και οδηγούν σε κώμα ή και στοθάνατο. Ειδικότερα για τα άτομα που δεν κινδυνεύουν από έλλειψη, όπως οιενήλικοι άνδρες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, συνιστάται νασυμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να λάβουν κάποιο συμπλήρωμασιδήρου. Η μέγιστη ποσότητα πρόσληψης είναι 40-45 mg, ανάλογα με τηνηλικία.

· Βιταμίνες Α, D και Ε: Οι βιταμίνεςαυτές είναι λιποδιαλυτές, το οποίο σημαίνει πως το σώμα αποθηκεύει το πλεόνασμαστο συκώτι και το λιπώδη ιστό. Πολλές βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές και δενεπιφέρουν παρενέργειες στον οργανισμό, ωστόσο οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορείνα συσσωρευθούν σε σημείο που να αποδειχθούν τοξικές.

Ακολουθήστε τις συμβουλές

Δεν αρκεί να προσέξετε τη δοσολογία ενός συμπληρώματος, αλλά θα πρέπει να είστεσίγουροι ότι αυτό δε θα αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που παίρνετε ή με τις τροφέςπου καταναλώνετε.

· Να παίρνετε πάντοτε το συμπλήρωμα σύμφωνα με τις οδηγίες πουαναγράφονται. Για καλύτερη απορρόφηση, μερικά συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονταισυνδυαστικά με τα γεύματα, ενώ άλλα πρέπει να τα παίρνετε νηστικοί. Οι λιποδιαλυτέςβιταμίνες, για παράδειγμα, πρέπει να συνοδεύονται από ένα γεύμα που να περιέχειλιπαρά ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η απορρόφηση.

· Κάποιες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία επηρεάζουν τηναπορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής αγωγής (π.χ.αντιπηκτικά, αντιόξινα και αντιβιοτικά). Θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίεςπου αναγράφονται στη συσκευασία του συμπληρώματος και να συμβουλευτείτε τογιατρό σας.

Διαβάστε προσεκτικάτην ετικέτα

Είναι σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιοσυμπλήρωμα και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα τηςσυσκευασίας. Τα συμπληρώματα διατροφής δε θεραπεύουν από τις ασθένειες καιπρέπει να αναγράφεται σωστά και αναλυτικά στην ετικέτα τους η σύνθεση και ηδιατροφική τους αξία. Πριν επιλέξετε ένα συμπλήρωμα, προσέξτε:

· Εάν το προϊόν μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό: Πολλά προϊόνταυπόσχονται γρήγορες λύσεις και θεαματικά αποτελέσματα. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

· Εάν πρόκειται για προϊόν οργανικής προέλευσης: Όταν βλέπουμε τιςλέξεις «φυτικό» ή «οργανικό» σε ένα προϊόν, υποθέτουμε αβίαστα ότι είναι καλόγια την υγεία και δεν έχει παρενέργειες. Κάθε συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να προκαλέσειπαρενέργειες ή να εμποδίσει τη δράση ενός φαρμάκου. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίεςπριν αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν.

· Εάν ένα προϊόν δεν αναφέρει παρενέργειες.

Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα, θα πρέπει να λάβετε όσο το δυνατόνεγκυρότερη πληροφόρηση. Ο γιατρός σας είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για ναδώσει απαντήσεις στις απορίες σας.

Μην αντικαθιστάτετα γεύματα

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής,ωστόσο δεν πρέπει να υποκαθιστούν ένα γεύμα.

Σωστή αποθήκευση

Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, θα πρέπει να κρατάτε τα φάρμακα και τασυμπληρώματα μακριά από παιδιά, σε αποθηκευτικούς χώρους που το παιδί δε φτάνειή δε βλέπει. Τοποθετήστε το φάρμακο ή το συμπλήρωμα πίσω στη θέση του αφού τοχρησιμοποιήσετε.