ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη του τσαγιού

Εάν θέλετε ναενισχύσετε την υγεία σας και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος, πιείτε άφοβα τσάι!
Τα οφέλη του τσαγιού

Εάν θέλετε ναενισχύσετε την υγεία σας και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος, πιείτε άφοβα τσάι! Δενπαίζουν ρόλο μόνο η τροφές στη διαχείριση του σωματικού βάρους, την πρόληψηασθενειών, την αυξημένη ενέργεια και τη μείωση του στρες. Μελέτες δείχνουν πωςτα συστατικά του τσαγιού κάνουν θαύματα για την υγεία.

Το τσάι βοηθά στη διατήρηση του σωστού σωματικούβάρους

Μελέτη πουδιεξήχθη το 2011 έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν λιπαρές τροφές και λάμβανανταυτόχρονα ουσίες που περιέχει το πράσινο τσάι έπαιρναν βάρος με πιο αργό ρυθμόσε σύγκριση με τα ποντίκια που δε λάμβαναν τα συστατικά αυτά. Τα ευρήματα τηςμελέτης υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να επέμβει στηδιαδικασία συσσώρευσης του λίπους στο σώμα. Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέουμε το εκχύλισμαπράσινου τσαγιού με τα ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το συσκευασμένοτσάι περιέχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τοεκχύλισμα το λαμβάνουμε από το κανονικό τσάι (αποξηραμένο ή σε φακελάκι) όταντο προσθέσουμε σε ζεστό νερό.

Το πράσινο τσάι ενισχύει την όραση

Τα μάτια μας, όπωςκαι κάθε άλλο όργανο του σώματος, μπορεί να υποφέρει από οξειδωτικό στρες κιέτσι γίνεται πιο ευάλωτο σε παθήσεις. Αυτό αντιμετωπίζεται εάν εντάξουμε τοπράσινο τσάι στην καθημερινή μας διατροφή. Μελέτη που διεξήχθη πριν 3 περίπουχρόνια έδειξε ότι τα συστατικά του πράσινου τσαγιού ωφελούν σημαντικά τους ιστούςτων ματιών, ειδικότερα τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Το λευκό τσάι μάς κάνει να μοιάζουμε νεότεροι

Το λευκό τσάιείναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τονοργανισμό. Μελέτη υποδεικνύει ότι τα άτομα που πίνουν τακτικά τσάι έχουνανακαλύψει την πηγή της νιότης στο ίδιο τους το φλιτζάνι! Σύμφωνα με τη μελέτη,το εκχύλισμα από λευκό τσάι εμποδίζει την εμφάνιση ρυτίδων ενισχύοντας τηνελαστίνη και το κολλαγόνο –δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στοσχηματισμό των ρυτίδων. Επίσης, το λευκό τσάι προστατεύει τις αρθρώσεις.

Το μαύρο τσάι μειώνει τα επίπεδα του στρες

Εάν οιυποχρεώσεις της καθημερινότητας σάς δημιουργούν στρες, αυτό που χρειάζεστεείναι ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι. Σύμφωνα με μελέτη, το μαύρο τσάι βοηθά ναμειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, ενώ παράλληλα μειώνει και τησυστολική πίεση. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ήεγκεφαλικού επεισοδίου.

Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τουδιαβήτη

Μελέτη πουδιεξήχθη το 2010 και είχε ως αντικείμενο το καφεϊνούχο τσάι έδειξε πως ηκαφεΐνη του τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισηςδιαβήτη.

Το τσάι δυναμώνει την καρδιά

Μελέτη υποδεικνύειότι το πράσινο τσάι ενισχύει την ενδοθηλιακή λειτουργία σχεδόν αμέσως μόλιςκαταναλωθεί. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προσθέσετε γάλα, εάν ο στόχος σας είναιη καλή υγεία της καρδιάς. Ο λόγος είναι ότι η καζεΐνη που περιέχει το γάλαμπορεί να υπερκαλύψει τα οφέλη του τσαγιού.

Είτε κρύο είτεζεστό, μπορείτε να απολαύσετε το τσάι όπως και όποτε εσείς επιθυμείτε. Πειραματιστείτεμε τα διάφορα είδη και τις γεύσεις για να ανακαλύψετε το τσάι που σας ταιριάζεικαλύτερα.