ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε λόγοι να φάτε ψάρι σήμερα κιόλας!

Η ΑκαδημίαΔιατροφής και Διατροφολογίας συνιστά τη συστηματική κατανάλωση ψαριού, καθώςυποστηρίζει πως αποτελεί την καλύτερη πηγή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών.

Πέντε λόγοι να φάτε ψάρι σήμερα κιόλας!

Η ΑκαδημίαΔιατροφής και Διατροφολογίας συνιστά τη συστηματική κατανάλωση ψαριού, καθώςυποστηρίζει πως αποτελεί την καλύτερη πηγή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών.

Δύο τύποι Ω-3λιπαρών οξέων (εικοσαπενταενοϊκό και εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ) δεν παράγονται απότον οργανισμό με φυσικό τρόπο κι έτσι πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. ΤαΩ-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν και σε φυτικές τροφές όπως οι ξηροί καρποί, όμως μόνοένα μέρος αυτών των καλών λιπαρών (άλφα λινελαϊκό οξύ) μετατρέπεται σταπαραπάνω χρήσιμα οξέα.

Δείτε λοιπόνγιατί πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά ψάρι.

1. Προστατεύουμετα μάτια μας

Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέασχετίζεται άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτή ηπάθηση των ματιών οδηγεί σε εκτεταμένες βλάβες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα καιαποτελεί τη βασική αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

2. Προστατεύουμετην καρδιά μας

Η καρδιοπάθειααποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για τον πληθυσμό των ΗΠΑ, όμως τα λιπαρά ψάριαμειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τοΠανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και περιελάμβανε μεγάλο αριθμό εμπειρικών καικλινικών μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μία ή δύο φορές τηνεβδομάδα (συνολική πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων 2 γραμμάρια), μειώνει τον κίνδυνοθανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 36%.

3. Προστατεύουμετο μυαλό μας

Μελέτη πουδημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών PLOS One δείχνει ότι το ιδανικό γεύμα πριν από μια σημαντική παρουσίαση ή εξέτασηείναι το ψάρι. Οι ερευνητές χορήγησαν συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων σε μια ομάδαανδρών και γυναικών ηλικίας 18-25 ετών. Για περίοδο έξι μηνών, πραγματοποιήθηκεμια σειρά από τεστ και δοκιμές που αφορούσαν στη λειτουργική μνήμη. Τααποτελέσματα έδειξαν ότι η επιδόσεις των συμμετεχόντων είχαν ανοδική πορεία όσοσυνεχιζόταν η χορήγηση του συμπληρώματος.

4. Προστατεύουμετις αρθρώσεις μας

Η ρευματοειδήςαρθρίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές αρθρίτιδας και χαρακτηρίζεταιαπό χρόνιο οίδημα, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Για τις γυναίκες, μόλιςμία μερίδα λιπαρού ψαριού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης της αυτοάνοσηςπάθησης, αναφέρουν ερευνητές από το σουηδικό ινστιτούτο Karolinska.

5. Προστατεύουμε το δέρμα μας

Ένα συστατικό των λιπαρών ψαριών(εικοσαπενταενοϊκό οξύ) έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα, καθώς ρυθμίζει τηνέκκριση λιπαρών ουσιών που ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Παράλληλα, μελέτη πουδημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Health δείχνει ότι τα λιπαρά ψάρια προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερεςρίζες. Έτσι, διατηρείται το κολλαγόνο του δέρματος και προλαμβάνεται η χαλάρωσηκαι η εμφάνιση ρυτίδων.