ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 τροφές -"δυναμίτες" καλίου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διατροφής του μέσου ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι είναι πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν την εμπλουτίσετε με κάλιο, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι 8 τροφές -"δυναμίτες" καλίου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διατροφής του μέσου ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι είναι πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν την εμπλουτίσετε με κάλιο, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 21% και μπορεί αντίστοιχα ευεργετικά αποτελέσματα να δείτε και στις καρδιακές ασθένειες.

Το κάλιο προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από την φθορά της οξείδωσης και εμποδίζει τα τοιχώματά τους από το να μεγαλώσουν σε πάχος και να κλείσουν τη δίοδο του αίματος.

Οι ενήλικοι πρέπει να έχουν στόχο την κατανάλωση περίπου 4,700 μιλιγκράμ καλίου την ημέρα. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο και απαραίτητες στην καθημερινή σας διατροφή:

Γλυκοπατάτες
Ίσως περιμένατε τις μπανάνες να είναι η πιο πλούσια τροφή σε κάλιο, αλλά έχετε υποτιμήσει την γλυκοπατάτα. Κάθε μία περιέχει 694 μιλιγκράμ καλίου και μόλις 131 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια και σε άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως η β-καροτίνη και οι ίνες.

Σάλτσα από τομάτες
Οι φρέσκες τομάτες είναι πολύ καλές, αλλά η πάστα ή ο πουρές από τομάτες είναι ακόμα καλύτερη πηγή καλίου. Ένα τέταρτο της κούπας από πάστα τομάτας περιέχει 664 μιλιγκράμ, μισή κούπα πουρέ τομάτας περιέχει 549 μιλιγκράμ καλίου και ο τοματοχυμός περιέχει περίπου 400 μιλιγκράμ.

Τα πράσινα φύλα από το παντζάρι
Αν συνηθίζετε να τα πετάτε και να κρατάτε μόνο τους βολβούς, τότε χάνετε μια πολύ καλή πηγή καλίου. Αν τα βράσετε, αν και θα είναι λίγο πικρά, μπορείτε από μισή κούπα να πάρετε 644 μιλιγκράμ καλίου.

Φασόλια
Οι λευκοί καρποί του φασολιού είναι γεμάτοι κάλιο. Η μισή κούπα περιέχει περίπου 600 μιλιγκράμ.

Γιαούρτι
Τα 250 γραμμάρια γιαουρτιού χωρίς λιπαρά περιέχουν περίπου 570 μιλιγκράμ καλίου. Είναι πολύ θρεπτικό και θα σας βοηθήσει να χάσετε εκείνα τα περιττά κιλά.

Μύδια
Συσκευασμένα ή φρέσκα, τα μύδια περιέχουν περίπου 534 μιλιγκράμ καλίου ανά 80 γραμμάρια και είναι η τροφή με την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης Β12 ανά γραμμάριο.

Δαμάσκηνα
Τρία τέταρτα της κούπας από χυμό δαμάσκηνου περιέχει 530 μιλιγκράμ καλίου, ενώ σε μισή κούπα από αποξηραμένα δαμάσκηνα θα βρείτε αντίστοιχα 400 μιλιγκράμ περίπου.

Μπανάνες
Η πιο διάσημη πηγή καλίου. Μία μετρίου μεγέθους μπανάνα έχει 400 μιλιγκράμ καλίου.