ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 τροφές που είναι καλύτερες και από... οδοντόβουρτσα

Η οδοντόκρεμα και το καλό βούρτσισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος για ένα λαμπερό χαμόγελο. Βεβαίως η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραλείπεται, αλλά υπάρχουν μερικοί απρόσμενοι τρόποι για νπιο λευκά και υγιή δόντια
Οι 6 τροφές που είναι καλύτερες και από... οδοντόβουρτσα

Η οδοντόκρεμα και το καλό βούρτσισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος για ένα λαμπερό χαμόγελο. Βεβαίως η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραλείπεται, αλλά υπάρχουν μερικοί απρόσμενοι τρόποι για νπιο λευκά και υγιή δόντια.

Δείτε μερικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

Σέλερι


Βοηθάει τα δόντια σας με δύο τρόπους. Πρώτον, επειδή είναι σκληρά και χρειάζονται περισσότερο μάσημα, κάνουν τους σιελογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σάλιο, το οποίο με τη σειρά του εξουδετερώνει τα βακτήρια. Δεύτερον, κάνουν “μασάζ” στα ούλα και καθαρίζουν τα υπολείμματα φαγητού.

Φράουλες


Περιέχουν ένα ένζυμο το οποίο λευκαίνει τα δόντια. Μπορείτε να τις πολτοποιήσετε σε μορφή “αραιής οδοντόκρεμας” και να κάνετε εντριβή στα δόντια σας για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια ξεβγάλετε και απομακρύνετε τους σπόρους με οδοντικό νήμα.

Σουσάμι


Όταν τρώτε σουσάμι κάνετε ένα είδος “απολέπισης” στην επιφάνεια των δοντιών και ταυτόχρονα τα βοηθάτε να αναπτύξουν περισσότερο σμάλτο. Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν επίσης πολύ ασβέστιο που βοηθάει στην ενίσχυση των οστών, όπως τα δόντια.

Τυρί


Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η υψηλή σε ασβέστιο και φώσφορο που έχει το τυρί, είναι ευεργετικές για τα δόντια. Ρυθμίζουν το pH του στόματος και προστατεύουν το σμάλτο. Επίσης, όπως και το σέλερι, το τυρί οδηγεί στην μεγαλύτερη παραγωγή σιέλου.

Πράσινο τσάι


Περιέχει κατεχίνες οι οποίες εξοντώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν την ζάχαρη σε οδοντική πλάκα και προκαλούν και δυσάρεστη αναπνοή.

Ακτινίδιο


Είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C που ένα μεγάλο ακτινίδιο είναι αρκετό για να πάρετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα που χρειάζεστε καθημερινά. Η βιταμίνη C βοηθάει το κολλαγόνο το οποίο με τη σειρά του διατηρεί τα ούλα δυνατά και υγιή.

Διαβάστε επίσης:

Κατάλευκα δόντια χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη!

Πως να σώσετε το δόντι που έσπασε

Το χρώμα του κραγιόν που δείχνει πιο λευκά τα δόντια

Οι 4 ασθένειες που φαίνονται στα δόντια μας (βίντεο)