ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μπαχαρικό που σας προστατεύει από το τοξικό φθόριο στις τροφές

Το φθόριο βρίσκεται σε πολλές τροφές και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τα αντιβιοτικά μέχρι το πόσιμο νερό και από τα αντικολλητικά τηγάνια μέχρι τις οδοντόκρεμες, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε την έκθεση σε αυτό.

Το μπαχαρικό που σας προστατεύει από το τοξικό φθόριο στις τροφές

Όλα αυτά συντελούν ακόμα περισσότερο στα καλά νέα που φέρνει μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Sukhadia στην Ινδία, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα απλό μπαχαρικό που μπορεί να αποτρέψει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του φθορίου στον οργανισμό μας και ειδικά στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φθόριο είναι ίσως το πρώτο ανόργανο ιόν που τράβηξε την προσοχή του επιστημονικού κόσμου για τις τοξικές του επιδράσεις. Άλλωστε η τοξικότητα φθορίου στο πόσιμο νερό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα φθορίου περιλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου, μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, καρδιαγγειακές και νευρολογικές ασθένειες.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη νευροτοξικότητα του φθορίου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με μια πάθηση γνωστή ως φθορίωση, έχουν επίσης νευροεκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την υπεροξείδωση των λιπιδίων στον εγκέφαλο.

Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής περιεκτικότητας του εγκεφάλου σε φωσφολιπίδια. Μέσα από αυτές τις γνωστές παρενέργειες του φθορίου στον οργανισμό (νευροτοξικότητα και νευροεκφύλιση), οι ερευνητές εντόπισαν την βασική πολυφαινόλη στο μπαχαρικό κουρκούμη -γνωστή ως η κουρκουμίνη- ως μία άκρως νευροπροστατευτική ουσία.

Προηγούμενες έρευνες για την κουρκουμίνη έδειξαν ότι αυξάνει την ενδογενή παραγωγή γλουταθειόνης στον εγκέφαλο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας.

Μέσω πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια καθημερινή δόση των 120ppm φθορίου αυξάνει σημαντικά την LPO (λιπιδική υπεροξείδωση), καθώς και τις νευροεκφυλιστικές αλλαγές στα κύτταρα των νευρώνων του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο. Η λήψη κουρκουμίνης μειώνει σημαντικά την τοξική επίδραση του φθορίου, ρίχνοντάς το κοντά στο φυσιολογικό του επίπεδο.

Η κουρκούμη είναι ένα διαδεδομένο μπαχαρικό στην ινδική και ταϋλανδέζικη κουζίνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pharmacognosy Magazine με θέμα "Curcumin attenuates neurotoxicity induced by fluoride: An in vivo evidence".

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές τροφές για αύξηση της γονιμότητας

Μια επικίνδυνη ασθένεια που οφείλεται στα ψάρια

Το ρόφημα που βάζει φρένο στον καρκίνο του παγκρέατος

Πώς θα καθαρίσετε τις αρτηρίες σας μετά από ένα λιπαρό γεύμα