ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μέταλλο που δεν ξέρατε ότι σας είναι απαραίτητο και σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Μετά από το ασβέστιο και τον φώσφορο, το θείο είναι το τρίτο πιο σύνηθες μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα. Εκτός αυτού, το θείο είναι πιο ζωτικής σημασίας για την υγεία μας σε σχέση με άλλα μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το νάτριο και το ιώδιο, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και των αρθρώσεων καθώς και στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μέταλλο που δεν ξέρατε ότι σας είναι απαραίτητο και σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Αν το σώμα σας δεν παίρνει την σωστή ποσότητα θείου, μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο καλύτερος τρόπος λήψης θείου είναι μέσω της διατροφής. Ευτυχώς, πολλά από τα τρόφιμα που ήδη τρώτε, περιέχουν θείο.

Οφέλη του θείου

-Το θείο βρίσκεται κυρίως στις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα του σώματός μας, αλλά είναι, επίσης, στα οστά μας, το δέρμα και τα κύτταρα. Βοηθάει τα κύτταρά μας να χρησιμοποιούν το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας, μια κρίσιμη λειτουργία για όλες τις δραστηριότητες των κυττάρων, ενώ βοηθάει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

-Δεδομένου ότι το θείο βρίσκεται (εκτός των άλλων) και στην κερατίνη, δίνει δύναμη στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Βοηθάει επίσης στην σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο δίνει δύναμη και ελαστικότητα στο συνδετικό ιστό και το δέρμα και είναι απαραίτητο για την υγιή, απαλή επιδερμίδα.

-Το θείο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις και να συμβάλλει στον καθαρισμό του από τις τοξίνες.

-Επίσης, προστατεύει το σώμα από την ακτινοβολία, τη ρύπανση και τις επιπτώσεις του γήρατος. Αν δεν έχετε αρκετό θείο, οι άμυνες του οργανισμού σας μειώνονται.

-Έρευνες Γερμανών επιστημόνων δείχνουν τη σημασία της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Οι ενώσεις θείου αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Το θείο βοηθά επίσης το σώμα να παράξει ταυρίνη, ένα αμινοξύ που είναι κρίσιμο για την υγεία της καρδιάς. Η ταυρίνη βοηθάει στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη και επιταχύνει τη διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο

Λαχανικά: Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν θείο και προσφέρουν και σημαντικές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι το κινεζικό bok choy, το κάρδαμο, η μουστάρδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φάβα, οι τομάτες, η γλυκοπατάτα, τα γογγύλια, ο μαϊντανός, το σπανάκι και σπαράγγια.

Σκόρδο και κρεμμύδι: Τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις θείου που μπορεί να αποτρέψουν τους θρόμβους του αίματος και να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερίνης. Οι ενώσεις αυτές είναι τύποι σουλφιδίου και σουλφοξειδίου, που μπορούν επίσης να επιδιορθώσουν τον συνδετικό ιστό και να σας ανακουφίσουν από την αρθρίτιδα και τις αλλεργίες του αναπνευστικού.

Κρέας και όσπρια: Οι τροφές με πολλές πρωτεΐνες, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι μια άριστη πηγή θείου. Αν δεν τρώτε κρέας μπορείτε να βρείτε το θείο σε όσπρια, όπως η σόγια, οι φακές, και τα ξηρά φασόλια.

Κρόκοι αυγών: Είναι ιδανικοί για να σας βοηθήσουν να αποτοξινώσετε το συκώτι σας, να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών και να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος και των νυχιών σας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, συνιστάται να περιορίζετε την κατανάλωση αυγών σε 2-4 την εβδομάδα, ειδικά αν έχετε διαγνωστεί με κάποια καρδιακή πάθηση.

Άλλες τροφές: Φρούτα όπως το καρπούζι, ο ανανάς, η καρύδα και οι μπανάνες είναι πλούσια σε θείο. Υψηλή περιεκτικότητα σε θείο θα βρείτε επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γάλα, το τυρί και η ξινή κρέμα. Μερικά ποτά όπως το τσάι, το κακάο και ο καφές περιέχουν επίσης θείο.

Διαβάστε επίσης:

Τις έχετε ανάγκη, δείτε πώς μπορείτε να τις αυξήσετε στα γεύματά σας

Το καλοκαιρινό φρούτο – ασπίδα για νεφρά, μάτια και οστά

Διατροφικά "κόλπα" για επίπεδη κοιλιά χωρίς δίαιτα ή γυμναστική

Το ποτό που πίνουμε χειμώνα-καλοκαίρι και μας προστατεύει από τον καρκίνο