ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τις έχετε ανάγκη, δείτε πώς μπορείτε να τις αυξήσετε στα γεύματά σας

Οι ίνες που περιέχουν συγκεκριμένες ομάδες τροφών είναι πολύ σημαντικές στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Τις έχετε ανάγκη, δείτε πώς μπορείτε να τις αυξήσετε στα γεύματά σας

Η κατανάλωση ινών βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Έρευνες, επίσης έχουν δείξει ότι οι ίνες μειώνουν το κίνδυνο της καρδιακής νόσου και του διαβήτη. Τέλος, όταν αυξάνετε την κατανάλωση ινών, η διαδικασία της πέψης καθυστερεί και έτσι νιώθετε χορτασμένοι για περισσότερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.

Δείτε 5 τρόπους να αυξήσετε την λήψη ινών μέσω της καθημερινής σας διατροφής:

-Ποικιλία στις οικογένειες τροφών με ίνες: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι φυτικές τροφές παρέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές φυτικές ίνες (οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας) και αδιάλυτες φυτικές ίνες (που βοηθούν το πεπτικό σύστημα). Τα μπιζέλια, τα φασόλια, η βρώμη και τα φρούτα είναι οι καλύτερες πηγές διαλυτών φυτικών ινών, ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά παρέχουν την πλειοψηφία των αδιάλυτων φυτικών ινών.

-Αποφύγετε τις "λευκές τροφές": Οι τροφές ολικής αλέσεως είναι μια φυσική πηγή διαιτητικών ινών, ενώ οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά) δεν είναι. Όταν καταναλώνετε προϊόντα ολικής αλέσεως, ο οργανισμός κατακρατεί το πλούσιο σε φυτικές ίνες εξωτερικό κέλυφος του πυρήνα (σπόρου), που είναι γνωστός ως πίτουρο. Είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν επίσης μια σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων, και αντιοξειδωτικών. Όταν ψάχνετε για πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, διαβάστε τα συστατικά στην ετικέτα. Προτιμήστε το κριθάρι, τη βρώμη, την σίκαλη, το καστανό ρύζι και το πλιγούρι.

-Επιλέξτε ένα πρωινό με αρκετές ίνες: Θα σας βοηθήσει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιλέξτε δημητριακά που να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια ινών ανά μερίδα (δείτε την ετικέτα του προϊόντος). Προτιμήστε τοστ με ψωμί σιταριού ολικής αλέσεως, ή ένα μπολ με πλούσια σε φυτικές ίνες μούρα.

-Φρούτα, φρούτα, φρούτα: Κάντε το κανόνα στην διατροφή σας: προσπαθήστε να καταναλώνετε μια μερίδα φρούτων σε κάθε γεύμα. Ένα μήλο, ένα αχλάδι, ένα πορτοκάλι ή μερικές φράουλες πριν από το γεύμα θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες και να αυξήσετε τις ίνες στην διατροφή σας.

-Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό: Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, βεβαιωθείτε ότι αυξάνετε και την λήψη υγρών. Οι ίνες απορροφούν νερό μέσα στα έντερα. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, οι φυτικές ίνες μπορεί εν τέλει να επιδεινώσουν αντί να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητά σας. Έτσι, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα ιδανικά ελαφρά γεύματα πριν το μπάνιο στην θάλασσα

Τέσσερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που πιθανότατα λείπουν από τον οργανισμό σας

Οι αντι-αφροδιασιακές τροφές που πρέπει να αποφύγετε!

Δείτε από ποια χρόνια νοσήματα σας προστατεύουν τα φρούτα (Λίστα)