ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκοιλιότητα: Ποιο ψωμί βάζει το έντερο σε κίνηση – Πόσες φέτες να τρώτε την ημέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πεπτικό πρόβλημα, ειδικά μεταξύ ενηλίκων με χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

Δυσκοιλιότητα: Ποιο ψωμί βάζει το έντερο σε κίνηση – Πόσες φέτες να τρώτε την ημέρα
Bigstock

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ψωμί σίκαλης (ιδιαίτερα αν είναι και ολικής άλεσης) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κανονικότητα του εντέρου, τη συνοχή των κοπράνων και τη συνολική λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες Κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας για τη διαιτητική διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε ενήλικες, το ψωμί σίκαλης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά καθημερινά τρόφιμα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο.

Γιατί η δυσκοιλιότητα συχνά οφείλεται στη διατροφή

Η δυσκοιλιότητα συνήθως εμφανίζεται όταν τα κόπρανα κινούνται πολύ αργά μέσω του παχέος εντέρου, καθιστώντας τα σκληρά και δύσκολα στην κένωση. Ένας από τους πιο συνηθισμένους διατροφικούς παράγοντες είναι η ανεπαρκής ποσότητα φυτικών ινών, ειδικά οι ζυμώσιμες και αδιάλυτες φυτικές ίνες που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και διεγείρουν την εντερική κίνηση.

Πολλά επεξεργασμένα προϊόντα σιτηρών, όπως το λευκό ψωμί, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, αντίθετα, βοηθούν στη συγκράτηση του νερού στα κόπρανα και υποστηρίζουν τις τακτικές εντερικές συσπάσεις.

Τι κάνει το ψωμί σίκαλης να διαφέρει από άλλα ψωμιά

Το ψωμί σίκαλης ξεχωρίζει λόγω του μοναδικού προφίλ φυτικών ινών και της δομής των κόκκων του.

Σε αντίθεση με το τυπικό ψωμί σίτου, η σίκαλη περιέχει:

  • Υψηλότερα επίπεδα αραβινοξυλανών, ενός τύπου ίνας που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων
  • Περισσότερες ζυμώσιμες ίνες, οι οποίες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου
  • Πυκνότερο πλέγμα κόκκων, που επιβραδύνει την πέψη και βελτιώνει την εντερική διέλευση

Μελέτες που συγκρίνουν το ψωμί σίκαλης με το ψωμί σίτου δείχνουν σταθερά ταχύτερο χρόνο διέλευσης από το έντερο και αυξημένη συχνότητα κοπράνων σε άτομα που καταναλώνουν σίκαλη.

Πώς το ψωμί σίκαλης ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

  1. Αυξάνει τον όγκο των κοπράνων: Η αδιάλυτη ίνα στη σίκαλη ολικής αλέσεως απορροφά νερό, καθιστώντας τα κόπρανα πιο μαλακά και πιο εύκολα στην αποβολή. Ο μεγαλύτερος όγκος κοπράνων διεγείρει επίσης τις φυσικές συσπάσεις του εντέρου.
  2. Επιταχύνει τη διέλευση από το έντερο: Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ψωμί σίκαλης μειώνει τον χρόνο διέλευσης από το παχύ έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα απόβλητα κινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος πιο αποτελεσματικά.
  3. Υποστηρίζει τα υγιή βακτήρια του εντέρου: Οι ζυμώσιμες ίνες στη σίκαλη διασπώνται από τα μικρόβια του εντέρου, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, βελτιώνουν την υγεία του βλεννογόνου του εντέρου, προάγουν την τακτική αφόδευση και βελτιώνουν τη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων.

Τα άτομα που καταναλώνουν ψωμί σίκαλης αναφέρουν πιο συχνές κενώσεις και λιγότερη καταπόνηση, ακόμη και χωρίς καθαρτικά.

Bread Slices

Πόσο ψωμί σίκαλης πρέπει να τρώτε για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Με βάση κλινικές δοκιμές και έρευνες διατροφής, τα πιο σταθερά οφέλη εμφανίζονται με την καθημερινή, τακτική πρόσληψη, όχι με περιστασιακή κατανάλωση.

Συνιστώμενη ποσότητα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα:

  • 2 έως 4 φέτες ψωμιού σίκαλης ολικής αλέσεως την ημέρα
  • Ισοδύναμο με περίπου 80–120 γραμμάρια ημερησίως

Αυτή η ποσότητα συνήθως παρέχει:

  • 6–10 γραμμάρια διαιτητικών ινών μόνο από τη σίκαλη
  • Μια σημαντική αύξηση προς τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών

Είναι σημαντικό ότι μελέτες που δείχνουν βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου χρησιμοποίησαν ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως, όχι προϊόντα ραφιναρισμένης ή ανάμεικτης σίκαλης-σιταριού.

Σίκαλη ολικής αλέσεως έναντι λευκών ή ανάμεικτων ψωμιών

Δεν προσφέρουν όλα τα ψωμιά σίκαλης το ίδιο πεπτικό όφελος. Για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα:

  • Επιλέξτε 100% ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως
  • Αποφύγετε το ελαφρύ ψωμί σίκαλης ή τα ψωμιά που παρασκευάζονται κυρίως με αλεύρι ραφιναρισμένου σιταριού
  • Αναζητήστε πυκνά, πιο σκούρα ψωμιά με άθικτη δομή κόκκων

Η σίκαλη ολικής αλέσεως έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τόσο το λευκό ψωμί όσο και το ψωμί ολικής αλέσεως στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.

Πόσο γρήγορα δρα το ψωμί σίκαλης;

Συχνά παρατηρούνται βελτιώσεις στην πέψη εντός 1-2 εβδομάδων από την καθημερινή κατανάλωση. Μερικές φορές, ακόμα και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες σε άτομα με δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε ανεπαρκή κατανάλωση φυτικών ινών.

Η συνέπεια έχει σημασία. Τα οφέλη τείνουν να μειώνονται εάν σταματήσει η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού σίκαλης.

Ποιος πρέπει να είναι προσεκτικός με το ψωμί σίκαλης;

Το ψωμί σίκαλης είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους, αλλά χρειάζεται προσοχή εάν:

  • Έχετε κοιλιοκάκη, καθώς η σίκαλη περιέχει γλουτένη
  • Αντιμετωπίζετε σοβαρό φούσκωμα, όταν αυξάνετε τις φυτικές ίνες πολύ γρήγορα

Για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση:

  • Αυξήστε την πρόσληψη σταδιακά
  • Πίνετε επαρκές νερό παράλληλα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών
Loaves Of Rye Bread

Πρακτικές συμβουλές

  • Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με σίκαλη στο πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα
  • Συνδυάστε το ψωμί σίκαλης με υγρά για να υποστηρίξετε τη δράση των φυτικών ινών
  • Συνδυάστε το με άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά και όσπρια
  • Διατηρήστε τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το ψωμί σίκαλης καλύτερο από το ψωμί ολικής αλέσεως για τη δυσκοιλιότητα;

Ναι. Μελέτες δείχνουν ότι το ψωμί σίκαλης βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και τον χρόνο εντερικής διέλευσης πιο αποτελεσματικά από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Μπορεί το ψωμί σίκαλης να αντικαταστήσει τα καθαρτικά;

Για ήπια έως μέτρια δυσκοιλιότητα, η τακτική κατανάλωση ψωμιού σίκαλης μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για καθαρτικά, αλλά δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις.

Για πόσο καιρό πρέπει να τρώω ψωμί σίκαλης για να δω αποτελέσματα;

Οι περισσότεροι παρατηρούν βελτίωση εντός μίας έως δύο εβδομάδων από την ημερήσια πρόσληψη.

Προκαλεί φούσκωμα το ψωμί σίκαλης;

Μπορεί αρχικά, ειδικά εάν η πρόσληψη φυτικών ινών αυξηθεί απότομα. Η σταδιακή εισαγωγή στη διατροφή συνήθως μειώνει αυτό το φαινόμενο.

Συμπέρασμα

Το ψωμί σίκαλης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά καθημερινά τρόφιμα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο. Η μοναδική του σύνθεση φυτικών ινών αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, επιταχύνει την εντερική διέλευση και υποστηρίζει τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Κλινικά στοιχεία δείχνουν, ότι η κατανάλωση 2-4 φετών ψωμιού σίκαλης ολικής αλέσεως καθημερινά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κανονικότητα του εντέρου και τη συνοχή των κοπράνων.

Όταν επιλέγεται προσεκτικά και καταναλώνεται με συνέπεια, το ψωμί σίκαλης προσφέρει μια απλή, τεκμηριωμένη διατροφική προσέγγιση για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πηγές:
healthline.com
sciencealert.com
foxnews.com
mayoclinic.org