ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 τροφές που θα σας σώσουν από τη δυσκοιλιότητα

Όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς προβλήματα δυσκοιλιότητας. Εάν τα επεισόδια είναι συχνά και συνοδεύονται από ισχυρούς πόνους ή αιμορραγία, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή του γαστρεντερικού.

Οι 6 τροφές που θα σας σώσουν από τη δυσκοιλιότητα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, η δυσκοιλιότητα οφείλεται στη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών.

Ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 25 με 30 γραμμάρια την ημέρα προκειμένου να προστατευθεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Δείτε 6 τροφές με σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που πρέπει να βάλετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα σήμερα κιόλας.

Για να αποφύγετε το ενοχλητικό φούσκωμα και τις στομαχικές κράμπες, θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά τις ποσότητες φυτικών ινών που καταναλώνετε. Και μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά, ώστε να εξασφαλίσετε τον ομαλό μεταβολισμό του θρεπτικού συστατικού.

1. Μούρα

fib1

Τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα και οι φράουλες είναι το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Όποιο είδος κι αν προτιμάτε, μπορείτε να το συνδυάσετε με το γιαούρτι ή τα δημητριακά για να πάρετε μια γενναία δόση φυτικών ινών. Μισή κούπα φράουλες παρέχει 2 γραμμάρια του θρεπτικού συστατικού και αντίστοιχη ποσότητα βατόμουρων παρέχουν περίπου 4 γραμμάρια.

2. Όσπρια

fib2

Τα όσπρια μας παρέχουν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Μία μερίδα όσπρια περιέχει από 6 έως 10 γραμμάρια φυτικών ινών.

3. Αποξηραμένα φρούτα

fib3

Τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και οι σταφίδες είναι μερικά μόνο από τα είδη που μπορείτε να επιλέξετε. Τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν επίσης σορβιτόλη, μια ουσία που αποτελεί «φυσικό καθαρτικό».

4. Ψωμί ολικής άλεσης

fib4

Είτε το προτιμάτε σε σάντουιτς είτε ως συνοδευτικό σε ένα γεύμα, το ψωμί που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης. Αυτό το είδος ψωμιού δεν περιέχει πολλά λιπαρά αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

5. Μπρόκολο

fib5

Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, το μπρόκολο έχει επίσης αντικαρκινική δράση. Είναι καλύτερο να καταναλώνεται ωμό, ώστε να μη χάνονται οι φυτικές ίνες.

6. Ξηροί καρποί

fib6

Τα καρύδια Βραζιλίας, τα φιστίκια και τα καρύδια είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς, όσον αφορά την περιεκτικότητα φυτικών ινών.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 καλύτερα γιατροσόφια για τη δυσκοιλιότητα των διακοπών
Τα ναι και τα όχι στη διατροφή όταν μας χτυπά την πόρτα η δυσκοιλιότητα