ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή! Οι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφών που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας.

Προσοχή! Οι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Μερικές από τις άμεσες συνέπειες των κακών συνδυασμών τροφών είναι η δυσπεψία, τα αέρια, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η ναυτία και η κόπωση. Αυτά τα προβλήματα συνήθως φεύγουν μετά από 1-2 μέρες.

Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τον κατ' εξακολούθηση κακό συνδυασμό τροφών και αυτά είναι η κακή/ανεπαρκής αναπνοή, το ξηρό δέρμα, τα εξανθήματα, η χρόνια φλεγμονή, ο κακής ποιότητας/ανεπαρκής ύπνος, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και τα χρόνια προβλήματα πέψης.

Δείτε τους πιο ακατάλληλους συνδυασμούς τροφών και φροντίστε να τους αποφεύγετε πάντα:

Φρούτο αμέσως μετά το γεύμα

Μπορεί να αποτελεί κοινή συνήθεια στις επιλογές επιδορπίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι καλό να μην καταναλώνονται μαζί με άλλες τροφές και ειδικά μετά από ένα κύριο γεύμα. Ο λόγος είναι ότι τα φρούτα περιέχουν απλά σάκχαρα που δεν απαιτούν πέψη. Έτσι, δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι. Άλλες τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά, πρωτεΐνη και άμυλο, παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι απαιτούν περισσότερη πέψη. Αν καταναλώνετε φρούτα μετά από ένα γεύμα, η ζάχαρη των φρούτων θα μείνει για πολύ ώρα στο στομάχι και θα προκαλέσει ανεπιθύμητες ζυμώσεις.

Προσπαθήστε να τρώτε φρούτα 30 με 60 λεπτά πριν από τα γεύματα σας. Όταν τα φρούτα καταναλώνονται μόνα τους με άδειο στομάχι πριν από το γεύμα, προετοιμάζουν το πεπτικό σύστημα για το γεύμα που θα ακολουθήσει.

Γενικά, συστήνεται να αποφεύγετε τον συνδυασμό των φρούτων με άλλες τροφές, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με φρούτα ή/και φρούτα με αλλαντικά (π.χ. πεπόνι με προσούτο, ένα διαδεδομένο επιδόρπιο).

Δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης με γάλα και χυμό πορτοκάλι

Τα οξέα στον χυμό πορτοκαλιού ή σε οποιοδήποτε χυμό όξινων φρούτων καταστρέφουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του αμύλου που περιέχουν τα δημητριακά. Επίσης, τα όξινα φρούτα ή οι χυμοί τους μπορεί να "πήξουν" το γάλα στο στομάχι και να το μετατρέψουν σε μια "βαριά", βλεννώδη ουσία, που είναι δύσκολο να χωνευτεί από τον οργανισμό. Για να διατηρήσετε το πρωινό σας υγιές και εύπεπτο, καταναλώστε όξινα φρούτα ή τον χυμό τους 30 λεπτά πριν από τα δημητριακά ή το πλιγούρι βρώμης με γάλα.

Φασόλια με τυρί

Οι πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια είναι ένας κοινότυπος συνδυασμός, ειδικά στην μεξικανική κουζίνα. Όταν τα φασόλια συνδυάζονται με σάλτσα guacamole και καυτή σάλτσα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Δεν είναι τα φασόλια που από μόνα τους το προκαλούν αυτό, αλλά ο συνδυασμός ως σύνολο. Αποφύγετε να τα συνδυάσετε με τυρί και τομάτα, ειδικά αν έχετε προβλήματα στην πέψη ή προσπαθείτε να κάνετε αποτοξίνωση στον οργανισμό σας.

Μπανάνες με γάλα

Ακόμα ένας δημοφιλής συνδυασμός που πρέπει όμως να τον αποφεύγετε. Θεωρείται ως ένας από τους βαρύτερους συνδυασμούς τροφών που παράγουν τοξίνες κατά την πέψη. Αν είστε fan των smoothie μπανάνας με βάση το γάλα βεβαιωθείτε ότι η μπανάνα είναι πολύ ώριμη και προσθέστε κάρδαμο και μοσχοκάρυδο στον συνδυασμό για την τόνωση της πέψης.

Ζωικές πρωτεΐνες με άμυλο

Παραδείγματα σε αυτούς τους συνδυασμούς είναι το κρέας με τις πατάτες, το κοτόπουλο με τα ζυμαρικά ή ακόμα και το σάντουιτς με γαλοπούλα ή ζαμπόν. Είναι όλοι πολύ διαδεδομένοι συνδυασμοί τροφών, οι οποίοι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην πέψη. Εάν η ζωική πρωτεΐνη συνδυαστεί με υδατάνθρακες (όπως το κρέας με ένα κομμάτι ψωμί ή πατάτα) τα διάφορα πεπτικά υγρά θα ακυρώσουν το ένα την αποτελεσματικότητα του άλλου. Η πρωτεΐνη θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες ζυμώσεις με τον υδατάνθρακα και το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.

Νερό την ώρα του γεύματος

Είναι καλό να αποφεύγετε να πίνετε νερό ή χυμό μαζί με το γεύμα σας καθώς και τσάι αμέσως μετά από αυτό. Το νερό διέρχεται από το πεπτικό σύστημα μέσα σε 10 λεπτά. Ο χυμός χρειάζεται 15 με 30 λεπτά. Γενικά, κάθε υγρό στο στομάχι διαλύει τα ένζυμα που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να χωνέψει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά στο γεύμα σας.

Μπορείτε να πίνετε όσο νερό επιθυμείτε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από το γεύμα σας. Μετά από αυτό, είναι καλό να περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν πιείτε κάποιο υγρό.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που θα σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για την κακοσμία του στόματος

Κρεμμύδια: Από ποιες τρεις σοβαρές ασθένειες προστατεύουν

Απώλεια μαλλιών: Οι 5 βιταμίνες που θα σας σώσουν