ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 ιδανικές τροφές για την υγεία του προστάτη

Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητα για να προστατεύσουμε όλοι την υγεία μας, όμως ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες συγκεκριμένα για τον άνδρα.

Οι 4 ιδανικές τροφές για την υγεία του προστάτη

Σε πολλές χώρες του κόσμου, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου που χτυπά τους άνδρες και μπορεί να απειλήσει την υγεία αν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του σώματος.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μιας σημαντικότατης μελέτης που αφορούσε σε ένα φυσικό συμπλήρωμα ενάντια σε αυτή τη μορφή καρκίνου.

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως τέσσερις φυτικές τροφές έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση κι έτσι παρασκεύασαν μια κάψουλα που περιείχε συγκεντρωμένα τα συστατικά τους.

Πραγματοποίησαν επακόλουθη δοκιμή σε 203 άνδρες που είχαν λάβει διάγνωση για καρκίνο του προστάτη. Μελέτησαν τις πιθανές μεταβολές στο προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA), οι οποίες αποτελούν το βασικότερο δείκτη αξιολόγησης για την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Η αύξηση του δείκτη δεν υποδεικνύει μόνο την ύπαρξη του καρκίνου αλλά προωθεί και την ταχύτερη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν την κάψουλα ενώ οι άλλοι μισοί εικονικό χάπι (placebo) για έξι μήνες.

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, το PSA αυξήθηκε κατά 63,4% περισσότερο σε σύγκριση με την ομάδα της κάψουλας, ενώ σχεδόν το 50% των ανδρών στην ομάδα της κάψουλας παρουσίασαν σταθερά επίπεδα ή μείωση στο PSA έξι μήνες μετά.

Ποια ήταν τα τέσσερα συστατικά του χαπιού: πράσινο τσάι, ρόδι, κουρκουμάς (κιτρινόριζα) και μπρόκολο.

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες. Μία από αυτές (EGCG) συσσωρεύεται συγκεκριμένα στον αδένα του προστάτη, όπου και σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επιδρά στα υγιή κύτταρα, μειώνοντας τα επίπεδα του PSA. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν το περισσότερο πράσινο τσάι αντιμετωπίζουν έως και κατά 86% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τα ενεργά συστατικά του ροδιού καταστρέφουν τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα του προστάτη χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι φυσικές πολυφαινόλες του ροδιού, όπως αυτές του πράσινου τσαγιού, συγκεντρώνονται στον ιστό του προστάτη. Οι πολυφαινόλες εμποδίζουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν. Παράλληλα, επιδρούν σε συγκεκριμένα γονίδια ώστε να αναστείλουν την παραγωγή πρωτεϊνών που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν γρήγορα.

Η αντικαρκινική δράση του κουρκουμά οφείλεται στην κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη που περιέχει καταπολεμά τις φλεγμονές κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου. Παράλληλα, η κουρκουμίνη επεμβαίνει στη λειτουργία των γονιδίων που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να εξαπλωθούν και μειώνει την παραγωγή PSA από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Τέλος, το μπρόκολο ενισχύει τη δράση σημαντικών ενζύμων που απομακρύνουν τις τοξίνες από το έντερο και το συκώτι κι έτσι εξουδετερώνουν τα καρκινογόνα χημικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Διαβάστε επίσης:

Βότανα μόνο για άνδρες: Προλαμβάνουν καρκίνο και λοιμώξεις
Προστάτης: Πότε είναι φίλος και πότε εχθρός του σεξ