ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σημαντική αξία στην διατροφή μας, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καλοκαίρι με τα μπάνια, τα ταξίδια και την ξενοιασιά μας άφησε μερικά κιλά λίγο πολύ σε όλους μας. Άλλωστε αυτός είναι ο ορισμός μερικές φορές της απόλυτης χαλάρωσης. Όμως ο Σεπτέμβριος είναι πλέον προ των πυλών, και είναι τώρα η ώρα, να ξεκινήσουμε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα για να ξαναβρούμε την φόρμα μας.

Σημαντική αξία στην διατροφή μας, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες

Μία από τις πιο προσιτές λύσεις για ολιγοθερμιδική κατανάλωση, είναι οι γνωστές σε όλους ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, των οποίων η προσφορά δεν εξαντλείται μόνο στην ελάχιστη πρόσληψη θερμίδων.

Τι είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ή ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ή γλυκαντικά χαμηλών/μηδενικών θερμίδων προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, λόγω της ιδιότητάς τους να προσδίδουν γλυκιά γεύση. Είναι από 30 έως και 3.000 φορές πιο γλυκές στη γεύση από τη ζάχαρη, με τη διαφορά ότι αποδίδουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό και αντικαθιστούν πλήρως ή μερικώς τη ζάχαρη σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά. Στα γνωστότερα γλυκαντικά συμπεριλαμβάνονται η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης (στέβια).

Τι μας προσφέρουν

Η γλυκιά γεύση είναι απαραίτητη στον οργανισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εφόσον αναπτύχθηκε στον άνθρωπο για να ξεχωρίζει τις κατάλληλες από τις ακατάλληλες τροφές προς βρώση (γλυκό=καλό και πικρό=κακό ή/και τοξικό). Η επιθυμία μας για γλυκό, κατά συνέπεια, είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας και τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τη γλυκιά γεύση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, δίχως τις συμπαρομαρτούμενες θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στη διατήρηση ή και μείωση του βάρους, ενταγμένα βέβαια σε μία ισορροπημένη διατροφή και σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Υγείας και Ευεξίας Anschutz στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υπό τον Δρ. James O. Hill, ενώ σε παρόμοιο αποτέλεσμα κατέληξαν και οι εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Διατροφής που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διευθυντή του Κέντρου για τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Washington Adam Drewnowski, ακόμη και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τρόφιμα και ροφήματα με γλυκαντικά, χωρίς να στερούνται την αγαπημένη γλυκιά γεύση.

Σε γενικές γραμμές δε, υποστήριξε ο Δρ. Drewnowski, τα άτομα που καταναλώνουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες τρώνε πιο ποιοτικά, ασκούνται περισσότερο και καπνίζουν λιγότερο – συμμορφώνονται δηλαδή σε μεγαλύτερο βαθμό με τις κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες.

Κατάλληλες και ασφαλείς

Οι γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για όλους, πλην της ασπαρτάμης την οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν όσοι πάσχουν από τη σπάνια ασθένεια φαινυλκετονουρία καθώς δεν μπορούν να τη μεταβολίσουν. Για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες και να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικά πρέπει να υποστούν εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους από τοπικούς φορείς για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Στην Ευρώπη, τους ελέγχους πραγματοποιεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα η αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority), ενώ στις ΗΠΑ αναλαμβάνει δράση ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration). Οι ίδιες αρχές θέτουν ανώτατα όρια για το μέγιστο ποσοστό γλυκαντικού που θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε προϊόν ανάλογα με την κατηγορία του, εξασφαλίζοντας και με τον τρόπο αυτό την προστασία του καταναλωτή. Στη χώρα μας η χρήση των γλυκαντικών υλών καθορίζεται από τη Νομοθεσία Τροφίμων και ελέγχεται από τον ΕΦΕΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 4 πιο επικίνδυνες δίαιτες

Οι 5 τροφές που νικούν τις φλεγμονές και αδυνατίζουν