ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα που δεν αδυνατίζει αλλά… κοστίζει

Διάσημες κυρίες όπως η Βικτόρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μάιλι Σάιρους ανήκουν στους... ορκισμένους εχθρούς του ψωμιού και των ζυμαρικών.

Η δίαιτα που δεν αδυνατίζει αλλά… κοστίζει

Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούν βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, όμως η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται εντόνως από τους ειδικούς.

Οι λάτρεις της δίαιτας χωρίς γλουτένη υποστηρίζουν ότι τους έχει βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να ανακτήσουν τη χαμένη ενέργειά τους, να καταπολεμήσουν το ενοχλητικό φούσκωμα, να δώσουν λάμψη στο δέρμα τους και να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στο Νοέμβριο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, η δίαιτα χωρίς γλουτένη «αδειάζει το πορτοφόλι χωρίς να ρίχνει το δείκτη της ζυγαριάς».

Η έκθεση έρχεται να συμπληρώσει τα ευρήματα πρόσφατης βρετανικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από γνωστή εταιρία δημητριακών. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 32% των Βρετανών αποφεύγουν τα προϊόντα που παράγονται από σιτάρι επειδή αρκετές μοντέρνες δίαιτες –όπως η δίαιτα Paleo– συνιστούν να αποφεύγουμε τη γλουτένη. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες παραδέχθηκαν όμως ότι δε γνωρίζουν τι πραγματικά είναι η γλουτένη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει βάση πίσω από τις δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, ο Δρ Robert Lillywhite από το ερευνητικό κέντρο Warwick Crop Centre δήλωσε τα εξής:

«Τα επιστημονικά στοιχεία που αφορούν στην αποτελεσματικότητα πολλών από τις δημοφιλείς δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι ελάχιστα. Το πιθανότερο είναι οι περισσότερες από αυτές να αδειάσουν το πορτοφόλι μας αντί να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας, καθώς μας παροτρύνουν να επιλέγουν συγκεκριμένα προϊόντα που απευθύνονται σε άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη αντί για τα οικονομικά τρόφιμα που αγοράζουμε συνήθως.»

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αποφεύγοντας προϊόντα που περιέχουν γλουτένη –όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης– χάνουμε επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την προστασία από την καρδιοπάθεια και το διαβήτη αλλά και για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη
Δείτε αναλυτικά τι είναι η γλουτένη (βίντεο)