ΥΓΕΙΑ

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη

Το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν και να μην το μάθουν ποτέ.

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο κα. Ιουλία Χαριστού, τα
παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη:

1. Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.

2. Θυλακική Υπερκεράτωση , γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου», στην πίσω πλευρά των μπράτσων. Αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.

3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.

4. Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

5. Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.

6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

7. Ημικρανίες

8. Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.

9. Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.

10. Κακή διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.