ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε

Πρέπει να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο αμέσως αφού το μαγειρέψουμε ή πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει; Ποιες είναι οι ασφαλέστερες στρατηγικές προετοιμασίας και αποθήκευσης προκειμένου να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση;

Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε

Γράφοντας στη βρετανική Daily Mail, o Δρ Martin Scurr απαντά σε ένα συχνό ερώτημα που μας απασχολεί όλους.

Σύμφωνα με το γιατρό, βασικό ζήτημα στην περίπτωση αυτή είναι να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, η Εσερίχια κόλι και το καµπυλοβακτηρίδιο.

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπει την εξόντωση αυτών των μικροοργανισμών. Πρέπει όμως να προσέξουμε και ποια βήματα θα ακολουθήσουμε μετά, ώστε αν αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές σε περίπτωση που θέλουμε να καταναλώσουμε ένα ακόμη γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Scurr τονίζει πως πρέπει πρώτα να αφήσουμε το φαγητό να κρυώσει, καλύπτοντας την κατσαρόλα αμέσως μετά το μαγείρεμα και αφήνοντας το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για 90 περίπου λεπτά πριν το βάλουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν δεν έχει κρυώσει, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία εντός του ψυγείου ή του καταψύκτη, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα.

Είναι απόλυτα ασφαλές να ξαναζεστάνουμε το φαγητό και να το καταναλώσουμε μία ή και περισσότερες μέρες μετά.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Όταν αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει, μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια που υπάρχουν στην κουζίνα –για παράδειγμα από μια πλάκα κοπής ή ένα μαχαίρι.

Επίσης, εάν ξεχάσουμε το φαγητό για πολλές ώρες εκτός ψυγείου, μπορεί να πολλαπλασιαστούν τα ανθεκτικά βακτήρια που επιβίωσαν κατά το μαγείρεμα. Εάν δεν ξαναζεστάνουμε καλά το φαγητό, τα βακτήρια αυτά δε θα εξοντωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε ότι πάθατε τροφική δηλητηρίαση
Τι να κάνετε για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στο ψυγείο σας
Πώς να οργανώστε το ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα τα τρόφιμα (γράφημα)