ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ενεργειακά ποτά «δηλητήριο» για τα μικρά παιδιά

Ένα κουτάκι είναι αρκετό για να πάθει το παιδί δηλητηρίαση από την καφεΐνη, προειδοποιεί κορυφαίος Αμερικανός γιατρός.

Τα ενεργειακά ποτά «δηλητήριο» για τα μικρά παιδιά

Κατά την περασμένη τριετία, περισσότερα από 2.000 παιδιά κάτω των 6 ετών νοσηλεύτηκαν λόγω επιπλοκών από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, αποκαλύπτει σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Μερικά από τα συμπτώματα που εκδήλωσαν τα παιδιά ήταν οι αρρυθμίες και οι επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τον Steven Lipshultz, παιδίατρο στο Νοσοκομείο Παίδων του Μίσιγκαν, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν αρκετή ποσότητα καφεΐνης ώστε να βλάψουν ένα μικρό παιδί.

Ο γιατρός πρόκειται να παρουσιάσει στοιχεία για τους πιθανούς κινδύνους που αφορούν στα μικρά παιδιά σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (AHA) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σικάγο.

«Συνήθως τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όμως το 50% των κλήσεων που έγιναν στα αμερικανικά κέντρα δηλητηριάσεων αφορούσαν σε συμπτωματική έκθεση παιδιών κάτω των έξι ετών», δηλώνει ο γιατρός.

Αρκετά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Ωστόσο, τα στατιστικά δείχνουν ότι αρκετά παιδιά μπορεί να καταναλώσουν τα ενεργειακά ποτά διαφεύγοντας της προσοχής των γονέων τους.