ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είδος υπό εξαφάνιση η σοκολάτα!

Απολαύστε την όσο προλαβαίνετε...

Είδος υπό εξαφάνιση η σοκολάτα!

Η σοκολάτα είναι παντού γύρω μας, σε γλυκά, ροφήματα και αρτοποιήματα. Είναι αναμφίβολα το πιο αγαπημένο γλύκισμα ανά τον κόσμο, εκτιμάται όμως ότι σε μερικά χρόνια θα αποτελεί είδος... μουσειακό!

Την –αναμφίβολα στενάχωρη– αυτή είδηση μεταφέρει το Bloomberg σε πρόσφατο δημοσίευμά του.

Τα αριθμητικά στοιχεία είναι αμείλικτα: Μέχρι το 2020, το χάσμα μεταξύ ζήτησης και παραγωγής σοκολάτας θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο τόνους (ένα δισεκατομμύριο κιλά). Έως το 2030, το χάσμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2 εκατομμύρια τόνους. Με αυτούς τους ρυθμούς, δε θέλουμε ούτε να φανταστούμε τι θα συμβεί το 2040...

Μερικοί από τους βασικότερους λόγους που εξηγούν τις τάσεις αυτές είναι η ξηρασία, η δημιουργία νέων, «άπληστων» αγορών, τα διάφορα παράσιτα που πλήττουν τις σοδειές και η αντικατάσταση του κακάο με άλλες, πιο παραγωγικές σοδειές όπως το καλαμπόκι.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, οι αγορές αντανακλούν το διογκούμενο αυτό πρόβλημα, με τις τιμές του κακάο να αυξάνονται σταθερά από το 2012.

Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όμως για την παραγωγή της απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες κακάο σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.

Οι επιστήμονες μελετούν ήδη το σενάριο να παρασκευάσουν γενετικά τροποποιημένες μορφές του καρπού, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες και να σώσουν τον πλανήτη από την... πίκρα!

Διαβάστε επίσης:

Δέκα λόγοι υγείας για να φάτε περισσότερη σοκολάτα