ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τι είναι η φλεγμονώδης γήρανση και πώς μπορεί να την αντιστρέψει το κακάο

Σινάνη Αικατερίνη

Μπορούν τα συμπληρώματα κακάο να μειώσουν τη φλεγμονή και, κατά συνέπεια, να προλάβουν χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία;

Τι είναι η φλεγμονώδης γήρανση και πώς μπορεί να την αντιστρέψει το κακάο

Οι διατροφικές παρεμβάσεις μέσω συμπληρωμάτων, έχουν γίνει μια ελκυστική προσέγγιση για την επιβράδυνση της φλεγμονώδους γήρανσης, γνωστής και ως "inflammaging".

Νέα μελέτη ερευνητών από το Mass General Brigham, εξέτασε τις αλλαγές σε πέντε δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την ηλικία σε συμμετέχοντες που έλαβαν καθημερινά συμπληρώματα κακάο για αρκετά χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η hsCRP -ένας δείκτης φλεγμονής που μπορεί να σηματοδοτήσει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου- μειώθηκε στους συμμετέχοντες που λάμβαναν εκχύλισμα κακάο.

Αυτό υποδηλώνει την αντιφλεγμονώδη δύναμη του κακάο, η οποία μπορεί να εξηγήσει και τις καρδιοπροστατευτικές του επιδράσεις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κακάο μπορεί να μειώσει βιοδείκτες φλεγμονής, χάρη στις φλαβανόλες - μικρές βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται όχι μόνο στο κακάο, αλλά και σε μούρα, σταφύλια, τσάι και άλλες τροφές φυτικής προέλευσης.

Ο Howard Sesso, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital, εξηγεί: «Το ενδιαφέρον μας για το εκχύλισμα κακάο και τη φλεγμονώδη γήρανση ξεκίνησε από τις μειώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων που παρατηρήσαμε με το κακάο. Η γήρανση σχετίζεται με φλεγμονή που σκληραίνει τις αρτηρίες και οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο. Θέλαμε να δούμε αν η μακροχρόνια λήψη κακάο μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία - και τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί».

Μεταξύ 2014 και 2020, η ομάδα του Brigham and Women's Hospital οργάνωσε τη μεγάλη, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, placebo-ελεγχόμενη μελέτη COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) με 21.442 συμμετέχοντες άνω των 60 ετών και διαπίστωσε μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο κατά 27% με συμπληρώματα κακάο.

Στην πρόσφατη υποανάλυση στοιχείων 598 συμμετεχόντων, μετρήθηκαν διάφοροι δείκτες inflammaging: τρεις προ-φλεγμονώδεις πρωτεΐνες (hsCRP, IL-6, TNF-α), μια αντιφλεγμονώδης (IL-10) και μια πρωτεΐνη που μεσολαβεί στην ανοσία (IFN-γ).

Σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, η hsCRP μειώθηκε κατά 8,4% κάθε χρόνο. Οι άλλοι δείκτες παρέμειναν σταθεροί ή παρουσίασαν μικρή αύξηση, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση της IFN-γ, ανοίγοντας νέα ερευνητικά πεδία.

Η μείωση της hsCRP μπορεί να εξηγήσει τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη μελέτη COSMOS. Οι μικρές αλλαγές σε άλλους δείκτες, όπως η IL-6, ειδικά στις γυναίκες, απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αξιολογούν αν τα συμπληρώματα κακάο και πολυβιταμινών μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρή φλεγμονώδη γήρανση και άλλες επιπλοκές γήρανσης.

«Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών τροφών για την καρδιακή υγεία, ιδιαίτερα των πλούσιων σε φλαβανόλες προϊόντων κακάο, και υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η ποικιλία στη διατροφή μας, ειδικά σε σχέση με τη φλεγμονή», καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing.