ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σηκώστε ασπίδα σε διαβήτη και πέτρες στα νεφρά με...

Για τους περισσότερους Έλληνες αυτό το λαχανικό είναι συνήθως ένα συνοδευτικό σε κάποια πιάτα που παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο.

Σηκώστε ασπίδα σε διαβήτη και πέτρες στα νεφρά με...

Αν και μπορούν να το βρουν σε εξαιρετική ποιότητα στην ελληνική γη, είναι ένα λαχανικό που σπάνια φτάνει στο τυπικό ελληνικό τραπέζι, ενώ το ακολουθεί και η κακή (αλλά αληθινή) φήμη ότι προκαλεί δυσοσμία στα ούρα.

Και όμως, αν γνώριζαν όλοι πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας τα σπαράγγια, τότε σίγουρα θα τα συμπεριελάμβαναν πολύ πιο συχνά στη διατροφή τους.

Θρεπτική "βόμβα"

Τα σπαράγγια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου.

Έχουν επίσης αρκετά μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, βιταμίνης C, E και K, θυαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φολικού οξέως, σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού, καλίου και σεληνίου.

Τέλος έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, καθώς μόλις 100 γραμμάρια από σπαράγγια περιέχουν 2,1 γραμμάρια ινών.

Διαβήτης

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Καράτσι, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα σπαράγγια "βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης και τη λειτουργία των β-κυττάρων".

Πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pharmacognosy Review, τα σπαράγγια είναι διουρητικά και βοηθούν τα νεφρά να αποβάλλουν όλες τις τοξίνες εμποδίζοντας ταυτόχρονα το σχηματισμό πέτρας.

Διαβάστε επίσης:

Αποτοξίνωση στο συκώτι με αυτές τις 10 τροφές

Τα οφέλη της κανέλας

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις τροφές

Προλάβετε το διαβήτη με...