ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις τροφές

Ο χειμώνας είναι η περίοδος που το ανοσοποιητικό σύστημα βάλλεται περισσότερο λόγω των ιώσεων. Γι' αυτό πρέπει να είναι θωρακισμένο, ώστε να καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς που «κρύβονται» στον οργανισμό.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις τροφές

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σας και να βελτιώσεις την άμυνά σας ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Εσπεριδοειδή

Τα πλούσια σε βιταμίνη C εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, αλλά και τα φυλλώδη λαχανικά και οι πιπεριές, βοηθούν στην πρόληψη της καταρροής και της συμφόρηση, αλλά και στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει τα κρυολογήματα και τους ιούς. Τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονα χρώματα περιέχουν επίσης μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών το χειμώνα.

Ψάρια

Καταναλώστε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα όπως τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή. Τα μονοακόρεστα λίπη στα τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο και το φύτρο σιταριού, επίσης προστατεύουν το σώμα από βακτήρια, μικροοργανισμούς και ιούς. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοούν την κατάθλιψη.

Πρωτεΐνη

Ο ψευδάργυρος που υπάρχει στο συκώτι, το βόειο κρέας και το αρνί, συνεργάζεται με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ξηροί καρποί

Η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Επίσης, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είμαστε αγχωμένοι.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Εάν κρυώσετε και βουλώσει η μύτη σας, το σκόρδο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρησή της.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται ιντερφερόνη και η οποία βοηθά στο σταμάτημα της αναπαραγωγής του ιού.
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει τις άμυνές μας. Γι' αυτό θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά κάθε μέρα. Και αν είμαστε ήδη άρρωστοι, το διπλάσιο.

«Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος

Η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Ακόμα και μόλις δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 40%.

Διαβάστε επίσης:

Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά

Η γρήγορη δίαιτα που προστατεύει από καρδιοπάθεια και άνοια